Den ultimate yrkesguiden med alt du trenger å vite som:

Webutvikler

Hva gjør en webutvikler?

En webutvikler er ansvarlig for å skrive (programmere) kode som forteller en nettside hvordan den skal oppføre seg. Dette inkluderer hvordan nettsiden ser ut i nettleseren, hvordan den oppfører seg når en bruker navigerer rundt på siden til hvordan dataen skal behandles og lagres i bakgrunnen.


Webutvikling kan deles inn i tre deler: (1) kode som kjøres i nettleseren som bestemmer hvordan kunden eller klienten ser en nettside, (2) kode som kjører på en web-server og som styrer det "usynlige" som skjer i bakgrunnen på en nettside og (3) database struktur som bestemmer hvordan dataen lagres. I et større webutviklingsprosjekt vil disse ansvarsområdene ofte deles mellom ulike webutviklere.


Webutviklere deles gjerne i to kategorier: front-end webutvikler og back-end webutvikler. En frontend-utvikler er ansvarlig for det brukeren av systemet eller nettsiden kan se, altså å implementere designet til en grafisk designer, og sørge for at siden eller systemet har en god flyt som er enkel å forstå. En front-end webutvikler vil jobbe sammen med kunden for å implementere deres ønsker, og også tilpasse brukeropplevelsen basert på tilbakemeldinger fra de som har testet systemet eller nettsiden. Flere frontend-utviklere vil også sette opp analyseverktøy for å kunne monitorere hvordan en brukerne bruker nettsiden, hvor mange som besøker den og hvordan de interagerer med knapper og skjemaer.


En back-end utvikler er på sin side ansvarlig for det underliggende systemet som legger grunnlaget for at en nettside eller et program fungerer som det skal. Eksempler på dette er å koble sammen servere (hvor data er lagret) til ulike skjemaer som brukerne kan fylle ut, koble en nettside til andre nettsider eller systemer (via APIer) eller sørge for at systemet eller nettsiden tåler riktig mengde trafikk fra brukere. Det finnes også en del webutviklere som mestrer både front-end og back-end utvikling, og det er disse som omtales som fullstack webutviklere.


Mange webutviklere jobber i dag også med å utvikle apper til iPhone og Android. Dette er en egen spesialisering som har blitt veldig populær etter at smarttelefonen kommer på markedet i 2007.

Finn en kvalitetsikret
konsulent i vårt åpne nettverk
Kom i gang

Lønn og jobbmuligheter for webutviklere

Det finnes over en milliard nettsider i dag, og det utvikles flere hvert eneste minutt. Det betyr gode muligheter for webutviklere til å finne interessante jobber, enten som selvstendig konsulent , som ansatt i et IT-selskap eller som ansatt i et tradisjonelt selskap. La oss gå nærmere inn på disse tre vanligste jobbmuligheten du har som webutvikler.


Som selvstendig konsulent leier du deg selv ut på oppdragsbasis til ulike kunder. Dette kan både som front-end utvikler, back-end utvikler eller fullstack utvikler. Kundene kan variere fra oppstartsselskaper til noen av verdens største selskaper - de fleste har behov for dyktige webutviklere og er villige til å investere for å finne riktig kandidat. Det er dette vi i Flexify hjelper bedrifter og freelance webutviklere med, nemlig å møtes for å kunne jobbe sammen på en effektiv måte.


Mange webutviklere jobber også i et IT-selskap eller et IT-konsulentselskap. Dette er spesialiserte selskap som utvikler nettsider eller systemer internt, eller leier ut webutviklere i team til andre selskaper med behov. Her kan man som utvikler være en del av større miljø og treffe likesinnede, noe som for mange er en attraktiv mulighet.


En siste vanlig jobb for en webutvikler er å være ansatt i et selskap som ikke har IT som sitt primære produkt. Det kan være advokatselskap, bilprodusenter, klesbutikker - egentlig det meste. De fleste selskap trenger IT-kompetanse internt for å utføre kjerneoppgaver som oppdatering av nettsider, oppfølging av systemer og generell drift.


Uansett hvor du jobber som webutvikler er det viktig å ha riktig lønn. Vi har en lønnsguide som forteller deg hvor mye en webutvikler har i lønn, og hvordan man kan øke sin lønn som webutvikler.

Nøkkelferdigheter som webutvikler (VIDEO)

Som webutvikler er det flere nøkkelferdigheter du brude mestre, litt avhengig av hva slags webutvikler du er. Som et utgangspunkt er dette noen av de ferdighetene du burde kunne for å lykkes som webutvikler:


  1. HTML og CSS
  2. Versjonskontroll med Git
  3. JavaScript og jQuery
  4. Testing / Debugging
  5. Responsivt design

Vi kunne gått gjennom dette i tekstformat, men vi anbefaler heller denne videoen som tar deg gjennom de viktigste ferdighetene du trenger som webutviklerOppsummering

En webutvikler utvikler nettsider, programmer og apper. De kan grovt sett deles opp i front-end webutviklere og back-end webutviklere. Uansett hvilken spesialisering du har som webutvikler er det gode jobbmuligheter, både som selvstendig konsulent / freelancer og som ansatt i et IT-selskap eller et "vanlig" selskap. Lønnsutsiktene er gode for dette yrket som av mange er ventet å vokse i popularitet i årene som kommer.


Som webutvikler kan du søke om å bli medlem av Flexify sitt nettverk. Da vil du få tilgang til et bredt spekter av spennende oppdrag, i tillegg til et faglig og sosialt nettverk bestående av over 140 andre webutviklere i Oslo. Kom i gang som freelance webutvikler.