Den ultimate yrkesguiden med alt du trenger å vite som:

Java utvikler

Hva gjør en java utvikler?

En java utvikler er ansvarlig for utviklingen av systemer og progammer bygget med det populære programmeringsspråket, Java.

Java ble først utviklet av selskapet Sun Microsystems i 1995. Det er et objekt-orientert programmeringsspråk som baserer seg på syntaksen til C og C++.

Som java-utvikler kan du være med å utvikle programmer både til PC og Mac, ofte som en del av et større team bestående av en grafisk designer, en prosjektleder og potensielt én eller flere testere.

Et typisk utviklingsprosjekt består av flere deler hvor du som java utvikler gjør følgende steg:

  1. Samle inn krav og spesifikasjoner for prosjektet. Det første steget du må gjøre som utvikler er å samle inn informasjon om hvordan programmet eller systemet skal fungere. Det kan innebære å snakke med kunder eller andre medlemmer i teamet. Etter å ha samlet inn informasjon om hva som skal utvikles må dette vurderes opp mot budsjett og tidsplan. Mange utviklingsprosjekter går over tidsplan, så her gjelder det å ha avklart forventningene til alle interessenter. For mange prosjekter vil denne planleggingsfasen også innebære å velge en metodologi for prosessen. Det kan være at man øsnker å ha sette opp et SCRUM-team eller en bruke enn annen agil arbeidsmetode som har blitt populært de siste årene.
  2. Utvikling. Det neste steget er å skrive java kode for å utvikle systemet slik det er spesifisert. Her må du som java utvikler bruke alle dine ferdigheter for å skape riktig produkt til riktig tid.
  3. Testing. Et annet viktig steg er å teste det som er utviklet. Ofte oppstår det små feil i systemet underveis i utviklingen. Derfor må systemet testes av reelle brukere i flere runder for å luke ut disse feilene. Dette er ikke alltid like morsomt, men det er likevel en kritisk del av prosessen. Slurver man med testingen vil det føre til feil på sluttproduktet som kan være kritisk for kunder og brukere.
  4. Sende ut. Det siste steget er å fullføre prosjektet ved å sende det ut til kunder og brukere.

Mange java utviklere jobber i dag også med å utvikle apper til iPhone og Android. Dette er en egen spesialisering som har blitt veldig populær etter at smarttelefonen kommer på markedet i 2007.

Finn en kvalitetsikret
konsulent i vårt åpne nettverk
Kom i gang

Hvilke jobbmuligheter har jeg som java utvikler, og hva burde jeg tjene?

Java utviklere har generelt veldig gode utsikter for både jobb og god lønn. Grunnen til det er at flere og flere selskaper er på jakt etter dyktige programmere til interne og eksterne systemer. Er du java utvikler har du derfor en del ulike muligheter i jobb markedet.

Den første muligheten er å jobbe selvstendig konsulent eller freelancer. I dette tilfellet er du din egen sjef og leier deg ut på prosjektbasis til ulike selskaper. Fordelen med dette er at du i mange tilfeller vil ha høyere lønn og mer fleksibilitet til å velge egne prosjekter. Ulempen er at du må finne disse prosjektene selv og gjør adminsitrasjonsarbeidet selv. Det er dette vi i Flexify løser for å våre selvstendige konsulenter og freelancere. Vi finner spennende oppdrag og tar oss av alt fra kontrakter til faktura og forsikring.

En annen mulighet er å ta jobb i et IT-selskap eller et IT-konsulentselskap. I disse selskapene vil du ofte utvikle interne systemer eller systemer for kunder. Dette kan være veldig faglig spennende, selv om du ikke alltid kan velge prosjektene dine selv.

En siste vanlig jobb for en java utviklere er å være ansatt i et "vanlig" selskap som ikke primært driver med IT. Det kan være advokatselskap, flyprodusenter, klesbutikker - egentlig de fleste bedrifter utenom IT-bransjen. Disse selskapene trenger ofte å utvikle interne systemer videre som kan være bygget på Java, og har derfor et behov for denne kompetansen.

Uansett om du jobber som selvstendig java utvikler eller er ansatt i et selskap er det viktig å få en rettferdig lønn. Vi i Flexify har derfor utvikleten lønnsguide som forteller deg hvor mye en java utvikler har i lønn, og hvordan man kan øke sin lønn som java utvikler.

Nøkkelferdigheter som java utvikler

Som java-utvikler er det mange ferdigheter du må kunne balansere for å utgjøre en ressurs på ditt team. Disse endrer seg også raskt sammen med teknologiutviklingen. Det gjelder derfor å holde seg oppdatert på de siste faglige utviklingene som java-utvikler i 2018. Her er noen av av punktene som er viktige å kjenne til:

  1. Java-baserte webtjenester
  2. Relasjonelle databaser, SWL og ORM
  3. EJB (Enterprise java beans)
  4. Test-drevet utvikling
  5. XML, X query, XSL

Dette er bare noen av ferdighetene og områdene du burde kjenne til som java utvikler. Ønsker du derimot en introduksjon til programmeringsspråket java så finner du det her:

Oppsummering

En java utvikler har som jobb å utvikle programmer og systemer med programmeringsspråket Java. Det finnes en rekke andre språk man burde kjenne til som utvikler, slik som .NET og python, men Java er fortsatt veldig populært. Lønn og jobbmulighetene som java utvikler er veldig god, noe som gjør dette til et attraktivt yrke.

Som java utvikler kan du søke om å bli medlem av Flexify sitt nettverk. Da vil du få tilgang til et bredt spekter av spennende oppdrag, i tillegg til et faglig og sosialt nettverk bestående av over 140 andre utviklere i Oslo. Kom i gang som freelance java utvikler.