Den ultimate yrkesguiden med alt du trenger å vite som:

Grafisk designer

Hva gjør en grafisk designer?

Du har helt sikkert sett en fantastisk hjemmeside, katalog eller en kul logo som du aldri glemmer. Da har en dyktig grafisk designer gjort jobben sin!

Grafiske designere kombinerer kunst og teknologi for å formidle ideer gjennom bilder og utformingen av websider og trykte sider. De bruker gjerne et bredt spekter av designelementer for å oppnå kunstneriske eller dekorative effekter.

En grafisk designer kan for eksempel utvikle den generelle layouten og produksjonsdesignet for annonser, brosjyrer, magasiner og bedriftsrapporter. Da jobber personen både med tekst og bilder og velger ofte type, skrift, størrelse, farge og linjelengde for overskrifter, overskrifter og tekst. Grafiske designere jobber også med å finne ut hvordan bilder og tekst vil fungere sammen på en side eller skjerm, inkludert hvor mye plass hver burde ha.

Generelt sett så faller følgende punkter under ansvaret til en grafisk designer:

 • Møte med klienter for å forstå formålet med prosjektet
 • Gi råd til kunden for hvordan de kan nå en spesiell målgruppe
 • Bestemme hvilket budskap designet skal sende ut
 • Utarbeide bilder, illustrasjoner eller andre grafiske elementer som sender den beskjeden
 • Utarbeide grafikk for nettsider, illustrasjoner og loger (med software eller for hånd)
 • Bestemme farger, teksstiler og layout
 • Presentere ideer og produkter for kunden etter ferdigstillelse

Kunnskap til grafisk design blir også bare viktige og viktigere i salg og markedsføring, spesielt på nett.

En grafisk designer må også holde seg oppdatert på de siste programvarene som Adobe-pakken (Photoshop, inDesign, Illustrator), Sketch, Invison og mye annet. De jobber ofte sammen med andre roller som markedsførere, innholdsprodusenter og webutviklere, noe som gjør at kommunikasjonsferdigheter er viktig i dette yrket.

Finn en kvalitetsikret
konsulent i vårt åpne nettverk
Kom i gang

Hvilke jobbmuligheter finnes som Grafisk Designer?

Som grafisk designer har du gode jobbmuligheter. De fleste velger én av tre veier som vi skal gå gjennom her:

Jobbe som freelance grafisk designer

Som frilans grafiske designer har du full fleksibilitet til å bestemme hvilke kunder og prosjekter du jobber med. Betalingen er også ofte god sammenlignet med å være ansatt. Samtidig er du ansvarlige for mer enn bare grafisk design. Du får nemlig ansvaret for alle aspekter av din egen virksomhet, fra markedsføring og kundeforhold til bokføring og fakturering. Rollen krever derfor mer selvdisiplin og engasjement enn andre vanlige stillinger.

Fordeler med å jobbe som frilanser
 • Lokasjon: ingen pendling; fleksibilitet til å jobbe hvor som helst med Wi-Fi
 • Kreativ frihet: kreativ fleksibilitet; velg arbeid som utfordrer og inspirerer deg
 • En skreddersydd tidsplan: skreddersy timene dine til den livsstilen du vil ha, så lenge du holder opp med arbeidsbelastningen og forblir produktiv

Ulemper ved å jobbe som frilanser

 • Mindre stabil inntekt; her må du finne oppdrag selv.
 • Kan bli mye admin-arbeid; kontrakter og fakturering
 • Færre kollegaer; kan bli kjedelig å jobbe alene over tid

Vi i Flexify prøver å legge til rette for at fordelene ved denne arbeidsformen er tilgjengelig for mange, samtidig som ulempene minimeres. Grafiske designere i vårt nettverk har tilgang på spennende oppdrag, samtidig som vi tar oss av fakturering, forsikring og kontrakter. Vi bygger også et faglig og sosialt nettverk som alle flexere er en del av. Dette kan du lese mer om her.

Jobbe som in-house grafisk designer

Arbeid internt i et selskap betyr at du er ansatt hos en etablert organisasjon, og arbeidet ditt dreier seg om et enkelt merke eller en enkelt gruppe relaterte merker. Grafiske designere i slike roller har en tendens til å være generalister. De har et bredt spekter av generelle design-ferdigheter slik at de er i stand til å møte alle de kreative behovene til selskapet.

Fordeler med å arbeide internt
 • Stabilt arbeidsmiljø; faste kollegaer; faste kontorer
 • En jevn lønnsslipp: stabilitet uten å måtte bygge opp en kundeportefølje
 • Mulighet til å bli godt kjent med ett merke eller en tjeneste
Ulemper med å arbeide internt
 • Flere regler: mindre kreativt fleksibilitet
 • Mindre mulighet til å bytte mellom prosjekter
 • Færre likesinnede; du kan fort være den eneste grafiske designeren på huset

Jobbe i et designbyrå

Grafiske designbyråer ansettes av eksterne kunder for å produsere kreativt arbeid, alt fra nettsider til magasiner. I dette miljøet jobber designere vanligvis med et utvalg av merkevarer. Oppdragene har en tendens til å være kortsiktige, prosjektbaserte og begrenset til en bestemt kampanje.

Fordeler ved å jobbe på et byrå
 • Forventning til høy designkvalitet: ledere og kollegaer som er designere og / eller kjent med designverdenen
 • Etablerte prosesser og veiledere: byråer har en tendens til å ha sine prosesser og systemer strømlinjeformet
 • Fokus på grafisk design: Ikke-designoppgaver er svært sjeldne
Ulemper ved å jobbe på et byrå
 • Mindre arbeidssikkerhet: Byråer ansetter ansatte for å matche kontraktene de har; Hvis prosjektlisten faller, er det fare for avslag på grunn av behovet for å redusere antall grafiske designere
 • Lavere lønn; Byråene tar gjerne et stort påslag på din timelønn, noe som gjør at du kunne tjent mer som frilans grafisk designer

Uansett hvor du jobber er det viktig at du har riktig lønn. Vi har derfor laget en lønnsguide for grafiske designere som forteller deg alt om hva du burde tjene i denne rollen.

5 ferdigheter du trenger for å lykkes som grafisk designer

Som grafisk designer er det mye du må mestre. Vi har samlet det vi mener er 5 av de viktigste egenskapene du trenger for å lykkes:

Kreativitet

Først og fremst trenger grafiske designere kreativitet. Det er vanskelig å komme opp med nye ideer og nyskapende design hvis du ikke vet hvordan du skal tappe inn i dine kreative ressurser. Å finne ut måter å holde tankene og ideene dine friske og nyskapende, vil hjelpe deg med å lykkes i en designkarriere. Du trenger ikke nødvendigvis kunstneriske ferdigheter for å få en jobb innen grafisk design, men det å ha en generell forståelse av de grunnleggende kunstneriske elementene kan hjelpe til med å oversette det til datamaskinen eller papiret.

Typografi

Hvis du liker god design så vet du sannsynligvis allerede at ingen liker Comic Sans. Som du da skjønner kan typografi være superviktig for god design. Fonter går utover bare morsomme navn og interessante skript; mye går inn i det tekniske designet bak hver bokstav. Du må forstå vilkår som kerning, linjehøyde, sporing, leder, white space og mer. Det å forstå hvordan du finner den rette fonten - og det å vite hvordan du lager din egen - vil kunne gjøre deg til et design-geni!

Programvare

Å ha kunstneriske ferdigheter på papir kan hjelpe deg med en karriere i grafisk design, men det meste av dagen vil foregå bak en dataskjerm. Å forstå hvordan du bruker standardprogramvaren i brasjen vil være avgjørende når du lander din drømmejobb innen grafisk design. Den mest populære og kjente grafiske designprogramvaren kommer fra Adobe, med en hel kreativ suite, inkludert Photoshop, Illustrator og InDesign.

Webdesign

I disse dager er det ikke uvanlig for grafiske designere å også være webdesignere eller kun fokusere på dette. Mye av det du ser på et nettsted er designet av noen med grafisk design-ferdigheter, og mange designere har også nok kunnskap til å jobbe med HTML og CSS. Hvis du legger til webdesign i porteføljen din, øker du sjansene dine for å lande en grafisk designjobb.

Kommunikasjon

Å forstå hva en klient ønsker fra et design er nøkkelen til å skape et vellykket produkt. Det kan være vanskelig å snakke med klienter som ikke forstår begrensninger eller riktig terminologi, så du må være tålmodig og lære å virkelig forstå hva en klient ønsker for deres design.

Ønsker du en innføring i noen av grunnkonspetene i grafisk design så har vi funnet frem den enkle og informative videoen:

Oppsummering

Som vi nå har gått i gjennom er en grafisk designer en digital kunstner som lager fantastiske design til kataloger, nettsider og mye mye mer.

I denne rollen kreves likevel ikke bare kreativitet. Du må også ha teknisk innsikt i mange ulike progamvarer og kunne kommunisere med kunder på en god måte.

Men mestrer du dette (og alt annet som inngår i dette yrket) har du alle muligheter til å finne en spennende jobb. Enten som frilanser eller ansatt i et vanlig selskap.

Er du frilans grafisk designer eller ønsker å bli det, så ta gjerne kontakt med oss i Flexify. Vi kan hjelpe deg med spennnede prosjekter og mye av det kjedelige admin-arbeidet.