Den ultimate yrkesguiden med alt du trenger å vite som:

Front end utvikler

Hva gjør egentlig en front end utvikler?

Her du noen gang sett en fantastisk nettside med spennende animasjoner og nydelig design? Da vet du at en dyktig front end-utvikler (og mange andre) har jobbet knallhardt for å imponere deg.

Alle nettsider du ser er en sum av lag - struktur, data, design, innhold, interaktivitet. Å lage all denne funksjonaliteten (+ mye annet) er jobben til en front end-utvikler! 

Alt på klientsiden (front-siden, derav front end-utvilkler) er bygget med en mix av HTML, CSS og klientside-skript som JavaScript eller andre tilsvarende standarder. Front end-utvikler har så som jobb å koble sammen design og interaktivtet til en fungerede nettside eller et fungerede system.

Generelt så havner følgende under ansvaret til en front end-utvikler:

  • Tilpasning av brukeropplevelse (UX/UI)
  • Gi liv til designerens konsept med HTML, CSS og JavaScript
  • Produksjon, vedlikehold og oppdatering av nettsider og applikasjoner
  • Implementere responsivt design slik at nettsidene også ser bra ut på mobil
  • Oppdatere prosjektet i GitHub
  • Gi tips til SEO beste praksis (hvis aktuelt)
  • Testing av nettsider for stabilitet under press

En front end-utvikler er med andre ansvarlig for mye i en utviklingsprosess, og personen for også ofte ansvar for enda mer (for eksempel knyttet til back end database, APIer etc).

I dette yrket jobber man ofte i team, gjerne sammen med grafisk designer, back end-utviklere og prosjektledere. Dette kommer an på hvordan du velger å jobbe, noe vi også kommer tilbake til senere.

Finn en kvalitetsikret
konsulent i vårt åpne nettverk
Kom i gang

Er det gode jobbmuligheter som front end utvikler?

Svaret på det blir et rungende JA!

Kort fortalt så skriker markedet etter dyktige utviklere, og kanskje spesielt front end utviklere som også kan ta på seg enklere fullstack-oppdrag (som oppsett av nettside mot CMS etc). Det er i hvert fall det vi opplever i Flexify. Flere av utviklerne i vårt nettverk får flere tilbud hver måned, noe som er gøy for både dem og oss.

Lønnen er også god. Vil du lese mer om det kan du gjerne sjekke vår lønnsguide for front end utviklere. Der kan du lese mer om hvilken lønn du burde forvente som ansatt eller som selvstendig konsulent.

Topp 7 ferdigheter du trenger som front end utvikler

Uansett om du er en erfaring utvikler eller ønsker å bli en så må du vite hva de siste teknologiene er og hvilke ferdigheter som kreves for å bygge de mest funksjonelle og stabile nettsidene.

Vi har derfor samlet de vi mener er de 10 viktigste ferdighetene og teknologiene du trenger for å lykke som front end utvikler i 2018:

1. HTML og CSS

HTML (Hyper text markup language) og CSS (Cascading style sheet) er de viktigste byggeklossene innen webutvikling. Uten disse kan du ikke lage noe som helst, og alle nettsider vil se ut som svart tekst på en skjerm. Ikke spesielt spennende.

Før du fortsetter på veien mot å bli ekspert innen webutvikling må du mestre kode i både HTML og CSS. Fordelen er at dette kan læres i løpet av noen uker, og at det finnes masse gode læringsressurser på nett. Det beste? HTML og CSS kan alene la deg bygge nettsider! 

2. JavaScript

JavaScript lar deg legge på masse spennende funksjonalitet på nettsiden din, som interaktive elementer, kart som oppdaterer seg i sanntid og mye mye mer. Siden sånn som Pinterest bruker masse JavaScript for at du skal kunne interagere med siden uten at den laster inn på nytt! 

Dette er uansett et av de mest populære programmeringsspråkene i verden, så skal du bli webutvikler er det bare å sette i gang med JavaScript.

3. jQuery og JavaScript-rammeverk

Å skrive all JavaScript-kode linje for linje tar både tid og kan gjøre ting unødvendig komplisert. Heldigvis finnes det ferdiglagde biblioteker og rammeverk du kan benytte deg av og tilpasse for å hoppe over en del av grunnarbeidet. Det gjør at du kommer raskere til et ferdig (og fantastisk) produkt! 

4. Responsivt design og mobilutvikling

Flere og flere, ja kanskje de fleste, bruker mobilen når de er på nett. Da er det superviktig å kune innhold som er tilpasset dette formatet.

Responsivt design er kort fortalt innhold som tilpasser seg skjermstørrelsen, slik at ting ser bra ut både på web og mobil. Dette er viktig for front end-utviklere å mestre. Samtidig ønsker mange kunder egne mobil-apper eller webapper tilpasset mobil. Mobilutvikling er derfor også noe du burde sette på listen over ting å lære seg!

5. Testing og debugging

Som front end-utvikler må du kunne produsere kode som kan gjennomgå intens testing og bruk over lenger tid. Sørg derfor for åkunne de grunnleggende prinsippene knyttet til effektiv testing av nettsider og applikasjoner.

Debugging er kort fortalt å lete etter feil i egen kode og rette disse feilene. Dette er en naturlig del av hverdagen til en hver front end-utvikler. Sørg derfor for at dette er noe du mestrer (og aller helst trives med)

6. Git og versjonkontroll

Systemer for versjonskontroll gjør det mulig å holde styr på endringer som er gjort til koden over tid. De gjør det også mye enklere å gå tilbake til en tidligere kodebase (om uhellet er ute).

Git er det mest brukte systemet for versjonskontroll. Å kjenne og kunne bruke dette systemet er derfor kritisk for alle webutviklere. Dette er en av tingene som er lett å overse, men som man ikke kommer unna.

7. Problemløsingsferdigheter

Selv om mye av front end-utvikler-rollen er teknisk må du ikke glemme at det du bygger faktisk skal løse en utfordring for kunden. Det å kunne sette seg inn i hennes utfrodringer, forstå beste fremgangsmåte basert på dine ferdigheter og lage en god tidsplan for prosjektet er derfor også viktig ferdigheter i denne rollen.

Fortsatt interessert i å vite mer (eller foretrekker du video foran tekst)?

Sjekk ut videoen under. Den gir en god innføring i hva det vil si å være front end utvikler i 2018.

Oppsummering

Som front-end utvikler går du en lys tid i møte. Du vil forhåpentligvis få nok av spennende jobbtilbud og god lønn siden dette er en VELDIG etterspurt kompetanse.

Skulle du ønske å prøve deg som frilans front end-utvikler tar vi gjerne i mot din søknad til Flexify! Vi er et nettverk av frilansere og selvstendige konsulenter som bistår med å finne spennende oppdrag (som er godt betalt), i tillegg til at vi tar oss av forsikring, faktura og timeføring.

Lykke til med jobbjakten!