Bedrift

14 forslag til teambuilding aktiviteter teamet ditt faktisk vil like

Får begrepet teambuilding aktiviteter dine ansatte til å himle med øynene og se etter nærmeste utgang så fort det er nevnt?

Mange ansatte blir mer flaue enn engasjerte når det skal arrangeres teambuilding, og orker rett og slett ikke tanken på delta på nok et mislykket forsøk på å bli bedre kjent med sine medarbeidere på en mer eller mindre “morsom” måte.

Aktiviteter man ofte bruker i teambuilding er ment for å ikke bare være lærende, men også gøyale. De hjelper medarbeidere med å bli bedre kjent med hverandre i forhold til hvordan en person tenker, jobber, løser problemer og hvordan denne personen har det gøy.

Det finnes faktisk noen aktiviteter for teambuilding som teamet ditt vil like. Nedenfor kan du lese om 14 ulike aktiviteter for teambuilding av forskjellig art. Noen vil kun ta noen minutter, mens andre tar flere timer. Et par av de kan øke graden av kommunikasjon, mens andre kan forbedre samarbeidsevnen. Vi skal her se på aktiviteter som kan utføres både innendørs og utendørs, både i Oslo og andre steder og av alle type mennesker.

Ønsker du å få med flere dyktige folk på teamet? Finn en dyktig frilanser eller konsulent i vårt åpne nettverk. Se gjennom profiler og finn den perfekte personen til ditt prosjekt.

Forhåpentligvis blir hun eller han også med på noen morsomme teambuilding-oppgaver :) 

Forslag til teambuilding aktiviteter og øvelser

1. Skattejakt eller rebusløp

Varighet: Ingen begrensing

Antall deltakere: Så mange som mulig

Dette trenger du: Penn og papir

Regler: Lag en liste med aktiviteter. Du må legge opp disse i forhold til hva formålet med skattejakten er. Dersom du ønsker at at alle bare skal ha det gøy og kose seg, kan du velge aktiviteter som er mindre seriøse. Hvis målet er å skape et godt samarbeid, bør du velge aktiviteter som dreier seg om å samarbeide. Du kan gi hver aktivitet eller oppgave en poengscore basert på vanskelighetsgraden av oppgaven. Gjør alt klart for hver oppgave eller aktivitet i skattejakten og del inne lagene i forhold til hva målet med skattejakten er. Hvert lag bør ha like mange deltakere. Sett av 20 - 30 minutter for å gå gjennom ruten og selve aktiviteten med hvert lag. Skattejakten kan vare fra 60 - 90 minutter (men kan også være kortere eller lenger i forhold til hvor mye du skal gjøre ut av det). Når tiden er ute, må du samle inn svarene hvert lag har avgitt for de ulike postene og summere hvor mange poeng hvert lag har fått. Laget med høyest poengsum har vunnet.

Under denne klassiske aktiviteten kan man lære å samarbeide, kommunisere, lederskap, og man opplever den rene gleden av å ha det gøy.

2. Byggemester

Varighet: 30-60 minutter

Antall deltakere: 8 - 20 mennesker (eller fler så lenge man har plass til det)

Dette trenger du: Byggesett fra Ikea eller lignende

Regler: Her skal dere få testet byggeferdighetene deres. Alle lag får utdelt et drivhus eller et IKEA-byggesett, og skal på kortest mulig tid sette det sammen. Dommeren vil bedømme om byggverket er satt opp på riktig vis. Dette tester virkelig hvor godt teamet klarer å jobbe sammen og fordele oppgaver.

Aktiviteten oppfordrer til samarbeid og kommunikasjon, og kan fungere som et avbrekk og pause i arbeidshverdagen.

Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

3. Flytte ball fra én bøtte til en annen

Varighet: 20 minutter

Antall deltakere: 8 - 24

Dette trenger du: Bøtter og baller

Regler: Lag en “bane” for spillet med 3 - 4 meter mellom hver side av banen. Sett opp rader med bøtter på hver side av banen, og fyll bøtten på startsiden med tennisballer eller andre baller. Del inn deltakerne i like store lag. Hvert lag velger ut en person som hele tiden skal holde seg på den andre siden av banen hvor den tomme bøtten står. Det er kun denne personen som kan ta opp ballene med hendene. Hvert lag skal stå ved bøtten med baller når spillet begynner. Du kan sette en tidsgrense på 5 minutter for hele spillet. Alle lagene spiller samtidig på sin del av banen. Lagspillerne må samarbeide for å få ballene opp fra bøtten og flytte de over til den andre siden av banen hvor en av lagspillerne venter og tar de imot og legger de i den tomme bøtten. Laget som har flest baller i bøtten på den andre siden av banen når tiden er ute, vinner spillet.

Denne aktiviteten vil kanskje vekke frem barndomsminner fra gymtimer blant mange deltakere. For å vinne må et lag samarbeide og delegere ansvarsområder.


4. Eggslippet

Varighet: 1 - 2 timer

Antall deltakere: To eller flere små grupper

Dette trenger du: Egg og forskjellig kontortilbehør som penner, papir, emballasje, teip osv.

Regler: Del inn deltakerne i lag med 3 - 5 deltakere på hvert lag og del ut et ukokt egg til hvert lag. Legg ut alt kontortilbehøret i en haug. Lagene får 15 - 30 minutter på seg til å lage beskyttelse rundt egget som skal forhindre at det knuser når det slippes fra en gitt høyde, for eksempel 2. etasje i kontorbygningen. Når tiden er ute kan alle lagene slippe eggene fra den høyden man har bestemt og se hvilket egg som knuser og hvilke som overlever fallet. Laget som har klart å lage nok beskyttelse rundt egget slik at det ikke knuser, har vunnet.

Spillet hvor man skal beskytte et egg fra å knuse når man slipper det fra en høy etasje kan være svært engasjerende og oppfordrer til samarbeid og problemløsing.


5. Knyttet sammen

Varighet: 30 minutter

Antall deltakere: 4 - 16 personer

Dette trenger du: Tau og ting som kan brukes til å løse enkle oppgaver

Regler: Alle spillerne stiller seg i en sirkel med ansiktet vendt innover i sirkelen. Alle må stå med armene langs siden av kroppen. Plassér alle nødvendige artikler som trengs for å fullføre oppgavene i midten av sirkelen. Bruk tau, skolisser eller annet for å binde sammen spillerne enten ved håndleddene eller anklene. Spillerne må utføre en rekke oppgaver i forhold til hvilke ting som er plassert foran dem i sirkelen. Eksempler på oppgaver kan være å bygge noe ut av lego, pakke inn en gave, helle vann i et glass osv. Du kan sette en tidsramme for å fullføre oppgavene slik at det blir litt vanskeligere.

Dette er en svært enkel og morsom lek for å øke samarbeidsevnen blant medarbeidere. For å lykkes må alle samarbeide tett og kommunisere.


6. Fleip eller fakta

Varighet: 10 - 15 minutter

Antall deltakere: Fem eller flere

Dette trenger du: Ingenting

Regler: Alle deltakerne setter seg i en sirkel med ansiktet vendt mot hverandre. Hver person skal si tre fakta om seg selv og en fleip. Fleipen skal være realistisk og ikke overdreven. Hver person forteller tre fakta og én fleip i tilfeldig rekkefølge uten å avsløre hva som er fleip. Etter at hver person har fortalt ferdig sine tre fakta og ene fleip, skal de andre gjette hva som er fleip.

Denne leken kan være en veldig god måte å bli kjent på, særlig for nyetablerte team. Man unngår at folk dømmer hverandre, samtidig som også de som ikke snakker like mye får sagt litt om seg selv.


7. Lag en minnevegg

Varighet: 45 - 90 minutter

Antall deltakere: 6 - 50

Dette trenger du: Penn og papir

Regler: Hver deltaker får utdelt penn og papir. Deretter skal de bruke 15 minutter på å skrive ned gode minner han eller hun har delt med sine kolleger. De skal deretter velge ut et par av disse minnene og lage tegninger, enten de er abstrakte eller konkrete. Dette kan deltakerne bruke opptil 30 minutter på. Når tiden er ute skal alle teipe sine tegninger på veggen, slik at det blir en minnevegg. De som melder seg frivillig kan reise seg opp og forklare litt rundt minnet han eller hun valgte å henge opp på veggen.

En visuell minnevegg skaper et åpent og hyggelig arbeidsmiljø. Samtidig kan det være med på å styrke følelsen av fellesskap.


8. Hvilke objekt

Varighet: 15 - 20 minutter

Antall deltakere: Ingen begrensing

Dette trenger du: Fire eller flere forskjellige ting

Regler: Velg ut fire forskjellige objekter fra kontoret. Del opp deltakerne i like store lag. Beskriv et scenario hvor hvert lag må løse et problem ved å kun bruke de fire objektene du har valgt ut. Dette kan være alt fra “du har strandet på en øde øy” til “du redder verden fra en invasjon av romvesener”. Be hvert lag rangere objektene basert på hvor nyttige de er i det gitte scenarioet, i tillegg til en forklaring på hvorfor.

Denne aktiviteten inspirere til deltakerne til å være kreativ og løsningsorienterte. Man må samtidig samarbeide for å bli enige og komme frem til en felles løsning.


9. Lag en film

Varighet: 2 - 8 timer (endre etter behov). Alternativt kan man gjøre det til en heldagsaktivitet.

Antall deltakere: Ingen begrensing

Dette trenger du: Gode kameraer til filming, mikrofoner, kamerastativ og en PC med redigeringsprogram

Regler: Del deltakerne inn i like store lag (minimum 8 personer). Be lagene delegere ansvarsområder og oppgaver. Du kan valgfritt velge om du vil ha et tema for filmen eller om deltakerne selv skal bestemme alt. Hvert lag må selv lage et manuskript for filmen som skal vare fra 5 - 7 minutter. Som en tommelfingerregel blir ofte én side med manuskript til ett minutt film. Hvert lag lager en film med det utstyret de selv ønsker å bruke. Når tiden er ute er det tid for filmvisning hvor alle viser hva de har laget. Det kan være fint å ha en premie til beste film.

Denne oppgaven legger opp til at man skal trene seg på å samarbeide og være kreative. Men får også trent på å jobbe under press for å nå tidsfristen samtidig som det er svært morsomt.


10. Minefeltet

Varighet: 15 - 30 minutter

Antall deltakere: 4 - 10 (Det må være likt antall)

Dette trenger du: Forskjellige objekter og klede til å dekke for øynene

Regler: Finn et stort og åpent område, som en parkeringsplass, en park eller et møterom uten møbler. Plassér objektene (baller, flasker, kjegler eller annet) sporadisk rundt omkring på den åpne plassen. Del inn deltakerne i lag på to personer, hvorav en av de to tar på seg bind for øynene. Den andre personen skal lede “den blinde” fra den ene siden av en åpne plassen til den andre uten at han eller hun trår på objektene. Det er meningen at man kun skal bruke verbale instruksjoner, mens den personen som har bind for øynene kan ikke snakke i det hele tatt. For å gjøre det enda vanskeligere kan man lage spesifikke ruter som de med bind for øynene skal følge.

I denne aktiviteten ligger fokuset på tillit, kommunikasjon og effektivt lytting. Man får virkelig testet sine egne evner og samtidig bli bedre kjent med hvordan andre kommuniserer.


11. Lag ord av kropper

Varighet: 30 minutter

Antall deltakere: 8 - 24

Dette trenger du: Ingenting

Regler: Finn et stort åpent område uten hindringer. Del inn lag på 4 - 8 personer. Hvert lag velger en lagleder. Skriv ned en rekke ord som inneholder én bokstav mindre enn det er deltakere på hvert lag. (Hvis det for eksempel er 4 deltakere på hvert lag, bør du velge ord som “hus”, “lys” osv.) Velg et tilfeldig ord som hvert lag må skrive ved å bruke kroppen. Hvert lagmedlem lager én bokstav, slik at det til sammen blir et ord. Laglederne dirigerer sitt lag. Gi lagene en tidsfrist på 5 - 7 minutter for hvert ord. Laget som er fortest ferdig vinner.

Dersom man har arrangert tur for teambuilding, kan dette være en fin aktivitet for å løsne litt på stemningen og få folk til å slappe av mens de har det gøy. Denne aktiviteten får folk til å samarbeide, planlegge og man kan trene seg på lederskap.


12. Målfoto

Varighet: 20 minutter

Antall deltakere: 4 - 20

Dette trenger du: Kamera og tau, kritt eller annet som kan danne en rett linje

Regler: Lag en rett linje ved å bruke utstyret nevnt over, eller annet. Alle deltakerne skal krysse linjen på nøyaktig samme tidspunkt. Du tar et bilde for hver gang de prøver for å se om det kvalifiserer til å bli avgjort med målfoto. For å gjøre det mer vanskelig, kan deltakerne gå fort eller løpe over linjen.

Det høres kanskje enkelt ut, men denne aktiviteten krever mye koordinasjon. Deltakerne må samarbeide tett for å klare å gå over linjen på nøyaktig samme tidspunkt. Det må også velges en leder som kan koordinere laget.


13. Den perfekte firkant

Varighet: 15 - 30 minutter

Antall deltakere: 5 - 20

Dette trenger du: Et langt tau, eller flere tau som er knyttet sammen, og klede til å dekke øynene

Regler: Alle deltakerne skal stå i en sirkel og holde i et stykke av tauet. Alle skal ta på seg bind for øynene og legge tauet ned på gulvet. Deretter skal alle gå et par skritt vekk fra sirkelen, for så å gå tilbake igjen og forsøke å forme en firkant mens de fortsatt har bind for øynene. For å gjøre det ekstra vanskelig kan du gi dem en tidsfrist. Du kan også gjøre det enda litt vanskeligere ved å be et par utvalgte deltakere om å være helt stille under hele aktiviteten.

Denne aktiviteten fokuserer på god kommunikasjon og lederskap. Dersom du bestemmer at noen av deltakerne skal være stille, må man også ha tillit til hverandre og stole på at man leder hverandre i riktig retning.


14. Skipsvrak

Varighet: 30 minutter

Antall deltakere: 8 - 24

Dette trenger du: Bilder av flere forskjellige typer mat og drikke, utstyr som fyrstikker, kniver osv.

Regler: Sett opp et område hvor aktiviteten skal foregå, hvor du plasserer bildene av alle objektene i den ene enden. Ha et begrenset antall av hvert objekt slik at lagene blir tvunget til å samarbeide og bytte varer. Del inn deltakerne i to eller flere lag i forhold til hvor mange deltakere som er med. Lagene får 25 minutter på å plukke ut de objektene de vil ha med fra vraket. De må også rangere objektene i forhold til viktighetsgrad. Lagene må samarbeide og bytte varer fordi noen ting er livsviktige, men begrensede (som vann).

For å lykkes i denne leken vil det være lurt at hvert lag velger en leder som tar ansvar for hvordan laget skal gå frem. Man må forhandle og samarbeide med andre lag, samtidig som man lærer seg problemløsning.


Her har du altså en lang liste med teambuilding aktiviteter som passer for grupper av ulike størrelser og til forskjellige tidspunkt og arrangementer. Teambuilding skal være effektivt, men også morsomt. Det er viktig å velge aktiviteter som engasjerer de ansatte, samtidig som det er lærdom i det.

Vi i Flexify bruker mye tid på å utarbeide relevante artikler, så vi håper du syns at dette var nyttig. Har du lyst til å lære mer om hvordan vi hjelper bedrifter med å finne dyktige konsulenter og frilansere kan du gjøre det her. Er du selv en frilanser eller konsulent innenfor IT, design, markedsføring eller analyse kan du lage en profil på Flexify og motta oppdrag allerede i dag. Du kan lese mer om det her.

Relaterte poster