Bedrift

Hva er et tankekart og hvordan lager du et (på nett)?

Tankekart er en veldig effektiv måte å få informasjon både ut og inn fra hodet. Det er en kreativ og logisk måte å ta notater på, hvor du bokstavelig talt lager et kart over dine idéer. Det som er så bra med tankekart er at du kan få ned idéene i hvilken som helst rekkefølge du ønsker, så fort de dukker opp i hodet. Du blir ikke begrenset til å tenke i en viss rekkefølge. Du kan begynne med å bare få ut alle tanker du har rundt et tema, for så å omorganisere de etterpå.

Tankekartet er et eksternt bilde på din naturlige tenkemåte, som blir virkeliggjort gjennom en grafisk prosess og fungerer som en universalnøkkel for å åpne hjernens dynamiske potensial. Ved å bruke tankekart kan man oppdage hvordan sin egen hjerne fungerer og virkelig få brukt hjernekapasiteten på best mulig måte. Tankekart kan fungere som en måte å fengsle, skape engasjement, stimulere og utfordre hjernen.

Det finnes mange gode programmer du kan bruke på datamaskinen for å lage tankekart, som lar deg organisere tankene dine i tankekart, for så å gjøre de om til organiserte lister som er enkle å lese senere. Men det er naturligvis også enkelt å lage de på den tradisjonelle måten, men penn og papir. I denne artikkelen dekker vi alt.

Hvordan lage et tankekart?

Alle tankekart har visse trekk til felles. De har en naturlig organisert struktur som tar utgangspunkt i midten og bruker linjer, symboler, ord, farger og bilder for å skape enkle, lett-forståelige konsepter med oversikt over alle involverte elementer. Tankekart omgjør lange, monotone lister med informasjon til fargerike og organiserte diagrammer som er enkle å huske fordi de er satt opp på en måte som ligner på hjernens naturlige måte å kategorisere og sette opp informasjon på.

En enkel måte å forstå hvordan tankekart fungerer er ved å sammenligne det med kart over en by. Bykjernen representerer hovedideen, hovedveiene i byen representerer underkategoriene for hovedidéen i tankeprosessen, de mindre veiene representerer tilleggsinformasjon osv. Spesielle bilder eller figurer kan fremheve spesielt relevante idéer. Slik lager du et enkelt tankekart:

 • Finn ut det generelle temaet for tankekartet og skriv det ned på midten av siden, for eksempel “julemat”
 • Tenk deretter ut hvilke undertemaer du ønske å ha med og som er relevante for det du jobber med. Trekk linjer fra hovedtemaet og skriv ned underkategorier i den andre enden av linjene. Dette kan da for eksempel være: “Kjøtt”, “fisk”, “tilbehør”, “julekaker” osv.
 • Sørg for å gjøre det enkelt ved å bruke enkelte ord, korte setninger eller begreper
 • Legg til bilder for å vekke tankegangen og gjøre budskapet klart og tydelig
 • Prøv å lage flere mindre kategorier under hver underkategori og lag et helt nett av grener med alle idéene du kommer på
Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

Lage tankekart på nett

Bruk av PC har endret måten vi arbeider og tenker på. De fleste arbeidsoppgaver som tidligere måtte utføres med penn og papir, blir nå gjort digitalt. Dette gjelder også for tankekart, som vi allerede har nevnt noen ganger. Det finnes flere fordeler med å lage digitale tankekart, blant annet:

 • Man kan legge til informasjon på et blunk uten at det blir rotete
 • Å gjøre endringer vil være veldig enkelt og du slipper å gjøre om hele tankekartet
 • Man kan sette inn bilder, lydfiler, videosnutter og annet
 • Man kan enkelt bruke farger på skriften eller grener for å fremheve assosiasjonene mellom ord eller symboler
 • Sammenhenger blir synliggjort med piler eller andre symboler
 • Et stort tankekart kan deles opp og lenkes til andre tankekart med mer utfyllende informasjon om de ulike delene
 • Det digitale tankekartet har ingen begrensninger når det gjelder størrelse og kan stadig utvides

Det finnes flere ulike programmer for å lage digitale tankekart. De ulike programmene har forskjellige funksjoner. Derfor gjelder det å finne det programmet som passer best for deg og formålet med tankekartene du skal lage. Hvis tankekartene skal brukes i jobb- eller studiesammenheng vil det være lurt å se etter programmer som lar deg overføre tankekartet til Word-dokumenter eller PowerPoint-presentasjoner. Sjekk om programmet du vurderer å ta i bruk også lar deg gjøre endringer på tankekartet og at de da oppdateres automatisk der de er satt inn. Du bør også sjekke om programmet lar deg dele filene med andre brukere og om det er enkelt å la flere arbeide med tankekartet samtidig.

Du kan også bruke online løsninger for å lage tankekart på nett. En slik løsning er Canva som vi har inkludert en link til her

Samtidig kan det være lurt å på forhånd finne ut hvilke funksjoner programmet har for oppsett av tankekartene. Kan du lage tankekart av forskjellig størrelse? Finnes det ulike funksjoner for hvordan de organiseres? For eksempel fra venstre til høyre? Eller fra toppen og ned? Er det mulig å lage enkle lister for gjøremål og samtidig lage store tankekart full av ulike idéer? Og sist men ikke minst bør du også tenke over om programmet er enkelt å bruke. Du vil helst unngå knotete og vanskelig programmer som gjør at arbeidet tar lengre tid. Meningen med tankekart er jo nettopp at de skal effektivisere og forenkle arbeidet, derfor bør du finne ut en metode og et program som passer for deg og dine behov.

Tankekart kan øke effektiviteten på arbeidsplassen

De siste årene har tankekart blitt anerkjent som en svært god og effektiv metode for kommunikasjon blant bedrifter, som forbedrer samarbeid og prosessen for idémyldring. Ved å visualisere konsepter og forbindelser mellom ulike elementer i en bedrift får de ansatte bedre mulighet til å følge med og bidra i møter. Tankekart kan for eksempel brukes i stedet for vanlige og lineære presentasjoner med bruk av PowerPoint eller Flipboard.

Ved å bruke tankekart kan man skape mer engasjement og det kan gå raskere å komme frem til de beste idéene fordi alle får muligheten bidra med individuell kunnskap og kreativitet. Det finnes mange ulike digitale programmer man kan bruke for å lage tankekart som man kan dele med kolleger og overføre til for eksempel en PowerPoint-presentasjon eller et Word-dokument. Dette gjør prosessen enda enklere.

Når man jobber med store prosjekter, kan det også være lurt å bruke et tankekart som en arbeidsliste. Man kan skrive opp alt som må gjøres og dele oppgavene inn i kategorier. Slik blir det enkelt å holde oversikt over prosjektet som helhet, samtidig som man kan stryke over de oppgavene som er blitt utført for å klart og tydelig se fremdrift i planen. Noen av programmene som kan brukes til å lage digitale tankekart har funksjoner som tillater deg å lage interne linker til sider med mer utfyllende informasjon om hver oppgave, slik at man virkelig får alt på ett sted.

Digitale tankekart kan være et godt verktøy for å øke graden av samarbeid og forsterke lagånden, særlig dersom man ikke møtes fysisk på en arbeidsplass. Samtidig kan det være en god måte å presentere produkter, idéer eller konsepter for potensielle kunder. Mange av de digitale programmene hvor man kan lage tankekart har funksjoner som tillater deling av arbeidet og mulighet for arbeid i sanntid, slik at alle som har tilgang til tankekartet hele tiden kan endre på innholdet og tilføre nye ideer mens det samtidig oppdateres for andre som også har tilgang til dokumentet. På denne måten blir samarbeid på tvers av landområder mer effektivt.


Bruk av tankekart til studier

Både studenter og forelesere har brukt tankekart på penn og papir, eller på krittavle i mange år. Digitale løsninger for å lage tankekart har automatisert denne prosessen, slik at det har blitt mye enklere og mer effektivt å idémyldre rundt lærestoffet. Dette har gitt rom for å lage mye større tankekart og endre på oppsettet eller flytte idéer og temaer rundt omkring på tankekartet for å hele tiden forbedre det.

Det er godt kjent blant de fleste studenter at tankekart kan være en god hjelp for å organisere idéer og oppnå en bedre forståelse av lærestoffet. Mange studenter sverger til bruk av tankekart etter en forelesning eller etter man har lest om et tema for å huske stoffet bedre. Det hjelper å både gjenta det man har lest og skrive det ned for at hjernen skal ta til seg stoffet, slik at det fester seg i hukommelsen.

En vanlig opplisting og forklaring av et tema er nokså stiv i formen, og man bør helst følge den naturlige prosessen i temaet hvor det ene fører til det andre når man lager de. Tankerekken kan derfor fort stoppe helt opp hvis man står fast ved et punkt. Tankekart er derimot en friere form for å organisere materialet som ikke følger en bestemt rekkefølge. Dette gjør prosessen mer sammenhengende fordi man ikke hele tiden må stoppe opp og lete etter stoff, og passer særlig for studenter som er mer visuelt orienterte enn prosessorienterte. Å lage tankekart er også anerkjent som en spesielt god metode for læring for folk med lærevansker, som de med Asperger syndrom eller dysleksi.

Vi i Flexify bruker mye tid på å utarbeide relevante artikler, så vi håper du syns at dette var nyttig. Har du lyst til å lære mer om hvordan vi hjelper bedrifter med å finne dyktige konsulenter og frilansere kan du gjøre det her. Er du selv en frilanser eller konsulent innenfor IT, design, markedsføring eller analyse kan du lage en profil på Flexify og motta oppdrag allerede i dag. Du kan lese mer om det her.

Relaterte poster