Konsulent

Freelancer – Så enkelt er det å bli selvstendig

Som freelancer styrer du din egen tid og arbeidsmengde, i et marked hvor etterspørselen vokser kraftig

Men hva kreves egentlig for å bli freelancer?

Etablering av egen virksomhet er ganske enkelt, men det er noen få ting du bør tenke på før du starter opp.
- Hva kan jeg?
- Hvordan finner jeg oppdrag?
- Hvordan fungerer dette med økonomi og regnskap?
- Hva er viktigst, trygghet eller frihet?

Hva kan jeg?

Vi starter med det eneste spørsmålet vi ikke kan svare på. Hva som er din kompetanse, vet du best selv. Vi ser at det er stor etterspørsel etter utviklere til front-end, back-end, apper og web, men også tekstforfattere, analytikere, designere og prosjektledere. Dette er også bare begynnelsen. Arbeidsmarkedet er stor i endring og stadig flere velger å starte for seg selv som freelancere. Ifølge SSB er det allerede mange hundre tusen nordmenn som har dette som eneste, eller som supplerende inntektskilde.

Hvordan finner jeg oppdrag?

Dette spørsmålet kan vi svare på. Det finnes mange metoder for å selge inn sine tjenester, men to av disse er enklere enn resten. Den første av dem er ditt eget nettverk. Gamle kunder, kolleger eller venner er dem du lettest selger deg inn til. De vet hva du kan, og det er enkelt å ta opp dialogen fordi dere allerede har en relasjon. Det er allikevel sjeldent dette gir høy nok arbeidsmengde til at man kan leve godt av det. For å supplere eller fylle på med arbeidsoppdrag kan du bruke metode nummer to; Flexify.


Her på Flexify.no har vi laget en plattform for frilansere, selvstendige konsulenter og mindre byråer på ett og samme sted. Det betyr at bedrifter som har behov for å få inn spesialkompetanse, eller bare trenger avlastning på grunn av høy arbeidsmengde kan finne det her. Alt du behøver å gjøre er å bruke rundt 3 minutter på å opprette en profil hvor du presenterer deg selv og dine ferdigheter. Du velger selv om du ønsker at alle skal kunne se profilen, eller om vi kun skal ha den internt i vår database. Dersom du har riktig kompetanse for vårt nettverk, blir profilen synlig i løpet av
et par dager.


Deretter kan du lete gjennom oppdrag og melde interesse for alt som virker spennende. Du vil også kunne oppleve at virksomheter kontakter deg, dersom profilen din passer det de er på utkikk etter. Dere blir selv enige om oppdragsform og pris, og når du er ferdig med prosjektet fakturerer du oss i Flexify AS. Vi legger på 10% og fakturerer sluttkunde. Enkelt, transparent og greit. Nå som oppdragene er i boks, kommer vi til økonomi, avtaler og regnskap.


Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

Hvordan fungerer dette med økonomi og regnskap?


Regnskap og skatteoppgjør

Dersom du selger en tjeneste kommer du veldig fort inn forbi det skatteetaten definerer som en næringsdrivende. Det betyr at du må føre regnskap og levere inn skattemelding for næringsrivende. Den enkleste modellen er å registrere seg gratis i Brønnøysundregistrene som enkeltpersonforetak. Deretter kan du velge mellom flere regnskapsprogram som gjør regnskapsføringen enkel. Et eksempel på dette er Fiken. Du legger selv inn det du kjøper og selger, og så vil programmet føre regnskapet riktig for deg. Slike programmer hjelper deg også med å føre skattemeldingen direkte i Altinn, slik at alt blir gjort riktig.


Kontrakter og avtaler

Når noe går galt, er det som oftest fordi oppdrag baseres på dårlig formulerte avtaler, slik at det oppstår misforståelser. På vår plattform kan konsulenten og oppdragsgiveren samarbeide trygt og enkelt med chat og digitale kontrakter. Vi fungerer som en støttepartner til både utøveren og oppdragsgiveren slik at avtaler, økonomi og samarbeid fungerer profesjonelt.


Fordeler med å være freelancer:

- Du er din egen sjef
- Du har høy grad av frihet til å styre din egen hverdag
- Du jobber i ditt eget tempo
- Du jobber i en industri som er i enorm vekst
Det finnes mange fordeler med å være sin egen sjef. Allikevel er det lurt å ha en klar plan før du hopper i det, og begynner for deg selv. Tenk gjennom hva du kan levere, vurder hvor mye risiko du er komfortabel med og kjenn etter hva som er viktigst for deg, trygge rammer eller full frihet. Vi er klar til å være din støttepartner, når du skal starte som Freelancer.

Relaterte poster