Bedrift

Hvordan lage en ordsky? | Topp 8 nyttige verktøy og hvordan du bruker dem

En ordsky er en kreativ og morsom metode for læring og innsikt både på egenhånd og i samarbeid med andre. Men hva er det egentlig? En ordsky er kort fortalt et bilde som er laget ved å sette sammen ord som passer inn under et spesifikt tema. Jo viktigere et ord er, jo større vil det være i bildet, men ordene kan også rangeres helt tilfeldig. De fleste programmer hvor man kan lage ordskyer har funksjoner som lar deg bestemme farge, skrifttype og form på skyen. Slik kan man gjøre om ordskyen til et lite kunstverk om man ønsker det.

Når du har fått kontroll på ordskyen er det fint å ha noen å vise den til. Heldigvis kan du finne dyktige frilansere og konsulenter innen IT, design, markedsføring og analyse på vår åpne plattform.

Uansett, det er ikke alltid så lett å vite hvilke ord som passer inn i en ordsky. Det kommer også an på om du ønsker å bruke den som læringsverktøy eller for eksempel til å vise frem resultater av en spørreundersøkelse. Her er noen forslag til hva du kan lage din egen ordsky ut av:

 • Folk som ofte assosieres med et tema
 • Objekter eller ting som relateres til temaet
 • Vanlige eller populære begreper eller utsagn som er relatert til temaet
 • Slagord som assosieres med temaet

Hvordan tilpasser jeg min ordsky?

Du følge disse tipsene når du lager liste over ord for å endre hvordan ordskyen blir seende ut:

 • Gjør ordet stort: For å få et ord til å bli kjempestort i ordskyen, må det repeteres flere ganger i ordlisten.
 • Unngå å bruke mellomrom mellom ord: Dersom det du skal skrive ned er en frase, dobbeltord eller en persons navn, må du skrive det ned som et sammenhengende ord uten mellomrom. Du kan også bruke store bokstaver eller understrek mellom ordene eller navnene for å gjøre informasjonen klar og tydelig. For eksempel: OlaNordmann eller Ola_Nordmann
 • Separer hvert ord med komma: Du må sette inn komma mellom hvert ord i ordlisten. Ikke trykk på Enter-knappen etter hvert ord. Listen skal se slik ut: ord1, ord2, ord3 osv.Men hvordan lager man egentlig en ordsky? Det vil variere fra program til program. Her går vi gjennom 8 ulike dataprogrammer som kan brukes for å lage ordskyer, slik at du kan finne ut hvilket program som passer best for ditt formål og dine kriterier. De er alle gratis og nettbaserte.

Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

8 gode programmene for å lage en ordsky


 1. ABCYa!
  Dette programmet passer veldig bra for elever på en skole. Den er enkel og morsom å bruke. Du kan enten kopiere en liste du allerede har laget i for eksempel Word og lime den inn i feltet under overskriften, eller skrive inn ordlisten direkte på siden. Deretter klikker du på pilen som er nederst på høyre side av skjermen. Med ABCYa! blir ordene generert i en tilfeldig rekkefølge. Du kan endre hvordan skyen ser ut ved å bruke ulike funksjoner som lar deg justere antall ord, endre skrifttype, farge på skriften og utformingen av skyen. Når du er ferdig med å lage skyen og utforme den i forhold til hvordan du ønsker at den skal se ut, kan du enten lagre den eller skrive den ut direkte fra hjemmesiden. Det er funksjoner for dette i venstre hjørne nederst på skjermen. Del skyen med venner eller gå løs på en ny med en gang.

 2. TagCrowd
  Det er ikke behov for å opprette en bruker for å kunne ta i bruk TagCrowd og den er veldig enkel å forstå, samtidig som man kan lage rene, organiserte og profesjonelle ordskyer. I dette programmet kan du lage ordskyer ved å enten lime inn tekst du allerede har skrevet, laste opp en tekstfil eller kun lime inn en link til en nettside. Deretter kan du velge hvilket språk du ønsker at ordskyen skal være på, hvor mange ord du vil ha i ordskyen, hvor ofte et ord skal komme opp, hvilke ord du ikke ønsker å ha med (hvis det er noen), og avgjøre om du velger å vise hvor ofte et ord vises i skyen, samt om du vil at like ord skal arrangeres i grupper. Etter å ha avgjort hvordan skyen skal utformes, trykker du på knappen som heter “Visualize!”, og ordskyen blir automatisk generert. Du kan også lagre ordskyen som PDF-fil, sette den inn på en nettside eller skrive den ut direkte. Du kan enkelt starte på en ny med en gang.

 3. Tagul
  Med Tagul kan du lage unike ordskyer ved å bruke URL-koder, en liste med ord eller tekst. Du er nødt til å opprette en bruker for å kunne lage ordskyer med programmet Tagul. Dette gjør du enkelt ved å trykke på knappen “Sign up” via deres hjemmeside og fylle inn all nødvendig informasjon. Du må bekrefte brukerkontoen ved å følge instruksjonene som kommer på mail rett etter at du er ferdig med registreringen på nettsiden. Etter å ha gjort det, kan du sette i gang med å lage ordskyer. Det første du da må gjøre er å velge kilde for ord du skal ha med i ordskyen. Du velger da mellom å bruke ord fra en URL-link, fra tekst eller fra en ordliste. Bestem deretter temaet for ordskyen og om du ønsker å filtrere ut visse ord. Til slutt kan du endre hvordan selve ordskyen ser ut ved å bestemme farge, skrifttype og utforming på skyen. Husk å trykke på den store blå knappen hvor det står “Save changes”. Lagre skyen som bilde, sett den inn på en nettside eller sende den via e-post til en venn.

 4. Tagxedo
  Tagxedo er et helt gratis program hvor du kan gjøre om avisartikler, berømte taler, slagord og diverse temaer til visuelt appellerende ordskyer. For øyeblikket er den tilgjengelig som beta-versjon, og du kan derfor benytte deg av alle funksjonene helt gratis inntil videre. Etter at beta-perioden avsluttes blir du mest sannsynlig nødt til å betale for å bruke ulike avanserte funksjoner som spesielle former, spesiallagde skrifttyper og andre unike funksjoner. Gratisversjonen vil uansett ha en rekke funksjoner som gjør at du kan fortsette å lage flotte ordskyer helt gratis (som for eksempel over 30 ulike temaer, mer enn 30 forskjellige skrifttyper og 30 gratis former å velge mellom for skyen). For å bruke beta-versjonen trenger du ikke å lage en brukerkonto. Du kan sette i gang med å lage ordskyer med en gang ved å trykke på knappen “Create”. Du lager ordskyen ved å lime inn en link til en nettside eller tekst du har skrevet i et skriveprogram. Når du har tilført ordene du ønsker å ha med i ordskyen kan du endre på skrifttype, form og temaer for hvordan den skal se ut. Du kan også velge om du vil at den skal være horisontal, vertikal eller annet. Til slutt må du huske å lagre ordskyen, noe du kan gjøre på flere ulike måter (enten som store eller små bilder).

 5. Tricklar
  Tricklar er et program som bruker mediekilder av høy kvalitet fra hele verden som basis for alle ordskyer. Det mest distinktive trekket ved dette programmet er muligheten for å legge til en fjerde dimensjon i ordskyen, nemlig tid. Det er ikke behov for å opprette brukerkonto eller noen som helst registrering for å få tilgang til databasen for nyheter for å kunne lage en ordsky i dette programmet. Bare kjør i gang generatoren og oppdater skyens utseende for å tilpasse den etter dine behov. På hjemmesiden til Tricklar velger du tid, sted og tema for ordskyen. Ved å velge sted og tid får du opp de mest relevante resultatene for deg, og du kan gjøre ordskyen mer spesifikk. Velg mellom generisk kategorioversikt eller analyse av nøkkelord for å filtrere resultatene av søket, slik at du oppnår det utfallet du ønsker. Tilpass skrifttype, farge og utformingen på skyen for å skape en sky som passer dine preferanser. 1. WordClouds
  WordClouds er en gratis tjeneste hvor du kan lage ordskyer ved å bruke ethvert moderne Internett-program på PC, MAC, smarttelefoner eller nettbrett. Gå til knappen som heter “File” og sett inn et Office-dokument, en PDF-fil, en URL, lim inn tekst direkte (ved bruk av gardinen som kommer opp), eller rediger ordlisten (også via gardinen), for å legge inn ord og frekvens for din unike ordsky. Velg størrelse, form, tema, farger og skrifttype for ordskyen. Du kan også legge til lenker til ordene ved å sette inn en URL bak de enkelte ordene i ordlisten. Det blir da mulig å trykke på ordet som tar deg til lenken du har satt inn. Du kan laste ned resultatet som en HTML-fil, slik at ordene i ordskyen fortsatt fungerer som lenker til de URL-lenkene du har satt inn bak ordene. Du kan du bruke alle ordskyene du selv har laget akkurat slik du ønsker å bruke dem, du kan til og med bruke de kommersielt.

 2. WordItOut
  WordItOut er et program hvor du enkelt kan lage ordskyer og hvor du har mange muligheter for utforming og tilpasning. Du begynner med å trykke på knappen hvor det står “Create Your Own”. På denne siden limer du direkte inn tekst som du enten har skrevet selv eller som du har funnet et annet sted. Etter å ha limt inn teksten trykker du på den grønne knappen og ordskyen er dermed laget. Du kan tilpasse skyen etter dine ønsker etter at den er laget. Nederst på siden finner du muligheter for å endre ting som bakgrunnsfarge, skrifttype og størrelse, og utformingen av ordskyen. Deretter lagrer du endringene og skriver inn tittel, beskrivelse, eventuelt lenker til relevante nettsider, samt e-postadresse. Bestem deretter dine preferanser for deling av ordskyen.

 3. Wordle
  Dette programmet lar deg bruke tekst eller URL-lenker for å lage sofistikerte ordskyer du kan dele med verden. Du begynner enkelt å lage ordskyer ved å trykke på knappen “Create”. Deretter limer du inn teksten du ønsker å bruke eller setter inn en URL-kode. Dette gjøres på to forskjellige måter inne på nettsiden, og det er ulike knapper du må trykke på for å generere teksten til en ordsky. Du kan endre hvordan skyen ser ut ved hjelp av verktøylinjen på toppen av ordskyen. Her kan du endre skrifttype, farge, språk og utforming, slik at du skaper en ordsky som blir akkurat slik du ønsket at den skal være. Husk å lagre eller skriv ut ordskyen, eller så kan du også dele den i det offentlige galleriet til Wordle.


Ved å lage ordskyer får du elevene til å tenke så det knaker om et gitt tema på en morsom og kreativ måte. Disse 8 programmene lar deg lage ordskyer helt gratis og du gjør læringen til noe nytt og spennende som skaper engasjement blant elevene.


Når det gjelder å finne den dypere betydningen i en tekst og får frem hovedbudskapet og nøkkelelementer, kan ordskyer også brukes som et akademisk verktøy som hjelper deg med å plukke ut de viktigste ordene. De fleste programmer hvor man kan lage ordskyer fungerer på samme måte; jo oftere et ord er nevnt i en tekst, jo større blir akkurat det i ordskyen. En kjapp titt på ordskyen vil derfor kunne si noe om teksten uten at du har lest den eller brukes for å analysere den.


Ordskyer kan altså brukes av både de aller minste for å være kreative, men også av studenter som har behov for raske løsninger for å finne nøkkelord og begreper i en gitt tekst. Bruk av ordsky til læring er både kreativt og morsomt, samtidig som det kan være et godt hjelpemiddel for å gjøre studiehverdagen enklere.Relaterte poster