Konsulent

30 tips til jobbintervju vi håper vil sikre deg jobben (2020)

Å forberede seg til et  jobbintervju innebærer mye mer enn å google vanlige intervjuspørsmål. Du må sørge for å gjøre et godt førsteinntrykk i bekledningen din (ingen krøllete skjorter!), du må vite alt om firmaet og det de selger, og ikke minst kunne vite akkurat hvordan du skal vise at du er den perfekte kandidaten til jobben.

Så for å hjelpe deg med forberedelsene, har vi samlet sammen en liste med våre aller beste tips til jobbintervju. Med våre 30 tips skal vi hjelpe deg med å få frem det beste i deg under jobbintervjuet, fra det å legge en god strategi for hvordan du skal håndtere de tøffe spørsmålene, til det å pakke stresskofferten din riktig.

1-7 Enkle tips til jobbintervju for å hjelpe deg på veien

1.   Sett av noen timer til å lære deg alt du kan om firmaet – fra så mange ulike kilder du kommer over. Snakk med venner og bekjente, les nyheter, og ja, bruk tid på å google deg frem til informasjon. Det hender ofte at kandidater kun ser på informasjonen et firma presenterer på hjemmesiden sin og på sosiale media, men glemmer å undersøke hva andre mener. Gjør du dette, vil du kunne danne deg hele bildet av firmaet (inkludert de dårlige sidene).

2.  Finn ut ”hvem” firmaet er, og hvordan du kan tilpasse din personlighet til denne under jobbintervjuet. Begynn med å lese firmaets blogg og Facebook – du vil lære mye om firmaets personlighet gjennom hvordan de snakker med omverden. Du kan også prøve å lete frem bloggene til de ansatte for å finne ut hvilke personligheter som jobber (og gjør det bra) der.

3.  Twitter kan også være en god kilde der du kan se hva både firmaet og de ansatte snakker om. Har de en avslappet og morsom tone med hverandre? Da kan du gjerne vitse litt når du møter representanter for firmaet. Tweeter alle om et stort arrangement eller et nytt produkt? Bruk det til å etablere en samtale.

4.  Uansett hvilken jobb du skal på intervju til – ingeniør, salg, markedsføring – må du alltid sørge for å ha prøvd produktene til firmaet før intervjuet (og helst et par ganger). Hvis du får jobben vil din oppgave være å skape en større verdi for de menneskene som bruker dette produktet, og det begynner med at du selv bruker det.  

5.  Sjekk Glassdoor for anmeldelser fra tidligere og nåværende ansatte – men se på det som en pekepinn, ikke som ren fakta. Ikke alle tidligere ansatte vil gi riktig inntrykk av bedriften de har jobbet for.

6.  Før intervjuet ditt bør du skaffe deg navnene på de du skal møte i intervjuet. Dette kan du bruke til å lære mer om dem - inkludert hvilken oppførsel de vil eller ikke vil like. Til slutt bør du planlegge et par spørsmål som vil være spesifikt til hver enkelt av intervjuerne. Spør om hvilke detaljer hun fokuserer på i firmaet, diskuter nyheter omkring hans spesialiteter, eller vri samtalen inn på felles interesser som du vet han eller hun har utenom jobb.

7.  Forskjellige firmaer benytter seg av ulike typer intervjuer, så det er lurt å spørre om hva du kan forvente. For eksempel vil noen firmaer stille spørsmål for å se hvordan du løser utfordringer i bedriften eller gi deg spesifikke utfordringer eller dilemmaer å ta standpunkt til, mens andre lister opp vanlige intervjuspørsmål. Det er helt i orden å spørre rekruttereren eller HR kontakten i firmaet om hvilket format det kommer til å være på intervjuene. Og så snart du vet dette, vil tiden du investerer i å forberede deg på de riktige spørsmålene kunne være avgjørende for om du får jobben eller ikke.

Jobbintervju tips

8-16 Forutse intervjuspørsmålene

8.   Selv om du har vært i hundrevis av intervjuer er det viktig å bruke tid på å tenke over hvilke evner, resultater og svar på intervjuspørsmål som vil harmonere best med de som intervjuer deg. Dine lederegenskaper? Din kreativitet? Eksemplene du deler, vil sannsynligvis være litt ulike for hvert nytt intervju.

9.  Ha et tydelig svar klart når ”fortell om deg selv” kommer opp. Det er nesten en standard for intervjuere å be om, og du vil sikre at du leverer en god presentasjon i begynnelsen av intervjuet.

10.  Ikke bli satt ut av det klassiske spørsmålet ”Hva er din største svakhet?”. En metode som alltid fungerer er å tenke på noe som du sliter med, men som du jobber med å forbedre. Kanskje du for eksempel aldri har vært god på å snakke foran et stort publikum, men at du de siste årene har tatt på deg lederroller og meldt deg frivillig til å holde møter for å bli mer komfortabel i denne situasjonen. Svaker sider på jobbintervju er verdt å få frem for at selskapet kan bli kjent med hele deg, men huske å trekke frem de gode sidene også!

Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

11.  Det er enkelt å finne lister med vanlige intervjuspørsmål, men ikke la forberedelsene dine involvere at du planlegger et fullstendig svar på alle spørsmålene. Skriv heller ned et par notater eller nøkkelord til å bruke om spørsmålene skulle dukke opp. Da er du sikker på at du får med deg det grunnleggende uten å høres ut som du leser fra manus.

12.  Ikke glem tallene! Å hente fram tallgrunnlag, prosenter, forbedringer eller sifre som du kan bruke når du snakker om dine ansvarsområder og prestasjoner vil stille deg i et godt lys og bekrefte ovenfor intervjuerne hvorfor du er så fantastisk.

13.  Det er sannsynlig at du vil bli spurt om hvorfor du er interessert i akkurat denne rollen i firmaet. (Og hvis du ikke kan svare på det spørsmålet, burde du ikke være på intervju!). Så for å være sikker på at du kan svare, må du vurdere hvorfor du er interessert i akkurat denne jobben, og finne et par punkter som gjør at den passer for deg (for eksempel: Jeg elsker kundeservice fordi jeg elsker den kontinuerlige interaksjonen med andre mennesker og gleden jeg får av å hjelpe andre å løse et problem).

14.  Ikke bare tenk på hvordan du skal svare på spesifikke spørsmål; øv deg på å se deg i speilet mens du svarer. Denne forberedelsen vil hjelpe deg med å klargjøre tankene dine og gjøre deg enda mer komfortabel under intervjuet.

15.  Gjør så mange prøveintervju som du kan med en venn. Du vil garantert svare bedre på ”Hva kommer du til å tilføye firmaet?” den hundrede gangen enn den første, ikke sant?  

16. Ha et par smarte spørsmål klare til det er din tur å stille spørsmål. Pass på at de er gjennomtenkte og viser at du både har fulgt med på samtalen og har gjort hjemmeleksene dine i forhold til jobben du er ute etter.

Her er liste med 31 gode spørsmål og svar som kan hjelpe deg i forberedelsene!

intervju tips

17-24 På jobbintervju er klær viktigere enn du tror

17.  Planlegg de perfekte klærne for intervjuet. For firmaer som har formel eller pen kleskode bør du sørge for å kle deg konservativt og enkelt under det første intervjuet. Er du ikke sikker på hva du skal ha på deg? Hvis du har en venn eller bekjent som jobber i firmaet du skal på intervju til, bør du høre om hun eller han kan gi deg noen tips. Hvis du ikke har den muligheten, kan du sette deg ved en cafe i nærheten en dag eller to før intervjuet og se om du får med deg hvordan de ansatte kler seg.

18. Sørg for at klærne dine er renset og passer godt (en moderne passform er best). Enkelte har ofte en ”intervjudress” som har hengt i skapet de siste årene som ikke passer, men fortsatt brukes til intervju – du har ikke lyst til å være den personen.

19. Ikke glem de små tingene: Puss skoene, se etter løse hemper, og sørg for at neglene ser bra ut. Dette er ting som du kanskje ikke tenker at folk får med seg, men det gjør de!

20. Pynt deg litt ekstra, fordi når du ser bra ut vil du føle deg bra. Hvis det betyr at du trenger en ansiktsmaske, en tur på frisøren, eller nye klær til intervjuet, ja da skal du gjøre det! Føler du deg bra vil det øke selvtilliten din – og vi trenger nok ikke å fortelle deg at selvtillit er nøkkelen til å sikre seg drømmejobben.

21. Skriv ut fem kopier av CVen din. Du vet aldri hvem du kommer til å møte, og du kommer til å ønske at du hadde CVen klar når du blir spurt om den.

22. Uansett om du tror du kommer til å bli spurt om det eller ikke, bør du forberede en liste med referanser. For hver referanse må du ta med navn, tittel, firma, avdeling, telefonnummer og e-postadresse, og en kort forklaring til relasjon med vedkommende (for eksempel ”Petter var min avdelingslederen i to år, og vi samarbeidet på fire store produktlanseringer”).

23. Forbered en “intervjupakke” til veska eller stresskofferten din. Den burde være stor nok til å ha plass til dine daglige små eiendeler, det du kommer til å trenge under intervjuet slik som CV og skriveblokk, så vel som et krisesett som inkluderer det du måtte trenge i en uventet situasjon (tenk: plaster, flekkfjerner, paraply og halspastiller).

24. Rens ut veska! Hvis du må lete gjennom godteripapir, mobilladere og gamle kvitteringer for å hente frem CVn, vil du oppfattes som litt rotete. Alt du kommer til å behøve bør være organisert og enkelt å finne. Jo mindre du må rote gjennom vesken din, jo bedre.

Forberedelse intervju

25-30 Få hodet på rett plass

25. Heller enn å øve inn svar på spørsmål, skal du bruke det meste av tiden før intervjuet på å reflektere over karrieren din så langt.

26. Er du klar for et teknisk intervju? Begynn forberedelsene så tidlig som mulig. Jobber du deg gjennom eksempler på spørsmål vil du ikke bare få god trening, men det vil også sette deg i riktig problemløsningsmodus.

27. Finn på noe å si som kan hjelpe deg med å unngå pinlig taushet hvis du trenger tid til å samle tankene dine. To strategier som fungerer godt er å gjenta spørsmålet tankefullt før du svarer, eller å si (sakte), ”Det må jeg si er et bra spørsmål. Jeg tror jeg vil si…”.

28. Oppdater deg på kroppspråk. Vær bevisst på hva du kommuniserer gjennom holdningen din – og sørg for at det er bra. (Sitter du for eksempel med bena i kryss, viser det at du ikke er åpen for innspill eller er defensiv). Tenk gjennom ditt kroppsspråk i forkant slik at du ikke blir forstyrret (eller forstyrrer) under intervjuet.

29. Bruk et intervju tips og triks-ark til å  skrive ned alle detaljene du må huske, noter ned hva du vil si og spørre om, og sørg for at du har med alt du trenger til intervjuet. Skriv ut et til hvert intervju, les gjennom det på nytt morgenen før intervjuet, og du vil være klar som et egg!

30. Sist, men ikke minst – få nok søvn. Dette høres ut som noe moren din ville fortalt deg, men det er få ting som vil forstyrre deg mer på den store dagen enn søvnmangel.

Relaterte poster