Bedrift

Slik tar du skjermbilde på Mac på 1-2-3! Guide med bilder (2020)

I dagens moderne verden hvor det meste av kommunikasjonen foregår via Internett, kan det være lurt å vite hvordan man tar et skjermbilde. Skjermbilder fungerer som digitale bevis på hva som er sagt og gjort. Samtidig er det praktisk for å fange opp, lagre og sende informasjon enten for sin egen del, eller for å dele med venner eller andre.

Du vet kanskje allerede hvordan man skal ta et skjermbilde på en Mac, men er du klar over at det finnes flere ulike metoder? Her får du en innføring i alle metodene for hvordan man tar skjermbilde med Mac, slik at du enklere tar et skjermbilde for det formålet du trenger bildet til.

Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

Skjermbilde av hele skjermen

Dette er nok den vanligste metoden de fleste kan og som hyppig brukes. Du tar et skjermbilde av hele skjermen ved å trykke Command + Shift + 3. Bildet av hele skjermen vil da blir lagret på skrivebordet på Macen. Dette er en enkel og grei metode for å raskt ta et skjermbilde i farten.


Skjermbilde av kun ett program eller åpent vindu

Kanskje det ikke er behov for å ta skjermbilde av hele skjermen, men kun av et spesifikt vindu du har åpnet. Da trykker du på Command + Shift + 4. Dette lar deg manuelt markere den delen av skjermen du ønsker å ta skjermbilde av, slik at du ikke får med alt unødvendig støy i bakgrunnen. Bildet blir tatt når du slipper opp museknappen etter at du har markert feltet som skal foreviges i et bilde. Dette er en god metode å bruke om du også kun ønsker å ta bilde av deler av et åpent vindu, for eksempel kinotider som du skal sende til dine venner eller prisen for en vare du skal sende til en kunde. Du kan markere akkurat det du selv ønsker.


Det finnes også en annen metode for å kun ta bilde av deler av skjermen. Du kan trykke Command + Shift + 4 og deretter trykke på space, altså knappen for mellomrom. Markeringslinjen vil da bli gjort om til et ikon som ser ut som et kamera. Dette kan du flytte til hvilket som helst åpent vindu på skjermen. Trykk på vinduet du ønsker å ta et skjermbilde av og jobben er gjort. Et skjermbilde tatt med denne metoden vil ha en hvit kant rundt vinduet og lett skygging i utkanten.


Skjermbilde som skal sendes med en gang

Det kan også hende det er behov for å sende et skjermbilde av viktig informasjon til noen. Men det er ikke derimot alt du ønsker å lagre på skrivebordet. Da kan du legge til Control-knappen i oppskriften for å kun kopiere et skjermbilde. Du trykker da Command + Shift + Control + 3. Da kopierer du kun skjermbildet, i stedet for å lagre det. Når du deretter skal sende det eller lime det inn et sted trykker du på Command + V.

Bruk Preview til å ta skjermbilde

Det er også mulig å ta et skjermbilde uten at du bruker snarveier, ved å bruke programmet Preview i stedet. Du må da åpne Preview, trykke på Fil i verktøylinjen og deretter trykke på Ta Skjermbilde i menyen som kommer opp i rullegardinen. Derfra kan du velge om du vil ta skjermbilde av hele skjermen, av kun ett åpent vindu eller av en del av skjermen som du markerer manuelt. Når skjermbildet er tatt blir det lagret direkte i Preview, hvor du direkte kan endre formatet på skjermbildet. Det blir automatisk lagret i PNG-format, men du kan endre bildet til JPEG, PDF eller noe annet.


Skjermbilde av hele nettsider

Noen ganger hender det at du har behov for å lagre innholdet på en hel nettside for å for eksempel ha tilgang til en artikkel eller historie uten at du har Internettilgang. Det finnes da et tilleggsprogram for Google Chrome du kan bruke, som kalles Full Page Screen Capture. Denne forlengelsen av programmet kan du laste ned gratis via Chrome sin nettbutikk. Ikonet for denne funksjonen vil vise seg som et lite kamera øverst i høyre hjørne av Chrome. Du lagrer enkelt innholdet på en nettside ved å gå til siden du ønsker å lagre og trykke på kamera-ikonet når du skal lagre det. Derfra får du muligheten til å enten lagre innholdet som et bilde i PNG-format, eller som en PDF-fil.

Relaterte poster