Konsulent

Hvordan si opp jobben? De 10 beste rådene for en ryddig oppsigelse

Vår erfaring fra å skrive om arbeidsplasser er at mennesker klager nesten like mye over hvordan de skal si opp jobben som de gjør over om de skal si opp i det hele tatt. Det virker som om det praktiske rundt det hele er det som plager folk mest: Når og hvordan skal du fortelle sjefen din? Hva om hun blir skuffet eller sint? Må du skrive et oppsigelsesbrev? Hvor lenge før må du egentlig si ifra? Bør du være ærlig i sluttintervjuet?

La oss fjerne uvissheten rundt det å si opp ved å gå gjennom hele prosessen.

I tillegg kan vi si at hvis du er på jakt etter oppdrag som frilanser eller konsulent, så kan du lage en profil på vår åpne plattform. Da kan du motta tilbud fra bedrifter allerede i dag. Les mer og kom i gang her.


Først, nøyaktig hvordan sier du i fra at du skal slutte?

Selv om du som arbeidstaker kan velge å si opp når du vil, og ikke er pålagt å ha en begrunnelse for valget, er det likevel lurt å avslutte arbeidsforholdet på en god måte.

Jobber du på samme sted som sjefen din bør du sette deg ned med henne og si at du har noen nyheter å fortelle. Si noe sånt som ”Jeg har virkelig satt pris på å jobbe her, men jeg ble nylig tilbudt en annen jobb som jeg ikke kunne takke nei til. Etter mange runder med meg selv har jeg valgt å takke ja til tilbudet, så min siste arbeidsdag her vil være 31. Juli.” (Hvis du ikke har fått et annet tilbud sier du bare at du har satt pris på å jobbe her og at du skal slutte.)


Du kan også ta dette over telefon dersom dere ikke jobber på samme sted. Men sørg for at du har en samtale enten ansikt til ansikt eller over telefon, dette er ikke noe du skal formidle over en e-post eller melding, om det da ikke er den eneste måten å få tak i sjefen din på.

Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

Hva hvis det er vanskelig å få et møte eller en samtale med sjefen din?

Hvis sjefen din vanligvis er vanskelig å få tak i, spesielt på kort varsel, må du endre tilnærmingen din. Du bør ikke vente i dagevis på å snakke med vedkommende, siden dette enten vil gjøre det vanskeligere for arbeidsgiver å finne en erstatter og i verste fall utsette startdagen for din nye jobb. Her bør du legge igjen en melding på personsvar eller sende en epost der du forklarer at du har noe viktig og tidssensitivt å diskutere, og spør om dere kan sette av et par minutter til en samtale i dag. (Ja, dette høres mistenkelig ut. Ja, hun kan muligens anta at du kommer til å si opp. Det er greit. Det er dette du er nødt til å gjøre i denne situasjonen, og de fleste sjefer vil forstå dette – spesielt siden det også er i deres beste interesse å få denne nyheten så snart som mulig.)

Er det helt umulig å få tak i sjefen din – dersom hun for eksempel er på ferie i de neste to ukene – er det helt i orden å levere oppsigelsen til HR eller din sjefs sjef.


Må du levere en skriftlig oppsigelse?

I filmene ser du gjerne at folk sier opp ved å legge igjen et håndskrevet brev på kontoret til sjefen. I virkeligheten ville du aldri formidlet nyheten gjennom et brevet (det ville vært en veldig rar ting å gjøre). Men sjefen din vil be deg om å få oppsigelsen skriftlig etter at samtalen er funnet sted, slik at oppsigelsen er bekreftet og kan arkiveres.

Oppsigelsesbrevet bør holdes kort og konsist. Det er ikke her du forteller hvorfor du sier opp, eller hva som skal til for at du skal bli værende. Dette er kun en formalitet, og trenger bare å inneholde noe slikt som ”Etter fire år på XX Firma har jeg bestemt meg for å gå nye veier, og dette brevet bekrefter min avskjed med virkning fra og med 01. august. Jeg ønsker organisasjonen all lykke til.

Bør du fortelle sjefen din sannheten om hvorfor du slutter?

I de fleste tilfeller er det lureste å ikke fortelle om de negative årsakene til at du slutter, spesielt om du misliker kulturen eller føler deg urettferdig behandlet. Dette kan godt være sant, men du kan ende opp med å forlate arbeidsplassen som uvenner, noe som vil kunne påvirke referansene sjefen din vil gi senere. (En rettferdig sjef vil ikke gi deg en dårlig referanse bare fordi du er ærlig, men du risikerer at hun går fra å være overentusiastisk til litt mer tilbakeholden, selv om dette kun kan være underbevisst.)

Generelt sett er det bedre å peke på de nye mulighetene som du ikke kunne gå glipp av, at du ønsker nye utfordringer (”som du vet har jeg virkelig hatt lyst til å begynne med webdesign”), eller høyere lønn og flere goder (det er vanskelig å argumentere med ”de tilbyr meg en lønnsøkning på 30%”).


Hva om sjefen din ikke håndterer det?

Sjefen din kan bli skuffet og til og med frustrert over nyhetene – en oppsigelse passer sjeldent selv under de beste forhold. Men hvis sjefen din har et minste snev av fornuft og profesjonalitet vil hun fort samle seg og innse at det er helt normalt at mennesker forfølger sin karriere, selv om det ikke er ideelt for henne. Dessverre er det i blant noen sjefer som ikke klarer å håndtere oppsigelser på en profesjonell måte, og heller ser på det som et personlig svik. Bare så det er sagt, så er det helt tullete. Men hvis dette skulle skje, er det beste du kan gjøre å forholde deg profesjonelt og fokusere på å løse logistikken i prosessen, slik som hva du må prioritere under oppsigelsestiden og hvem som trenger opplæring av deg før du drar.

Hvis sjefens oppførsel er helt uakseptabel og hun begynner å motarbeide deg (noe som er sjeldent, men kan skje!), har du alltid muligheten til å si noe slikt som ”Jeg skulle gjerne ha blitt værende for å hjelpe til med overgangen, men det er tydelig at du er sint på meg. Er det kanskje bedre for deg om jeg slutter allerede nå?” (Selvfølgelig skal du ikke tilby dette om du ikke er villig til å miste lønn i oppsigelsestiden din, men det er en mulighet som står åpen dersom du bare vil komme deg vekk.)

Hva om sjefen kommer med et mottilbud?

Hvis sjefen tilbyr deg en lønnsøkning for å få deg til å bli værende, kan det være fristende å akseptere det. Men tenk deg nøye om før du sier ja, for det var jo en grunn til at du begynte å søke på nye jobber i utgangspunktet, og disse faktorene vil fremdeles være der etter at rusen fra lønnsøkningen forsvinner. Det er heller ikke et godt tegn at du må være på vei ut av døra før du får bedre betalt, og det kan godt være mulig at det blir vanskeligere å få lønnsøkninger i fremtiden. Faktisk kan du få beskjed om at ”vi ga deg jo akkurat den store lønnsøkningen når du tenkte på å slutte” under de neste lønnsforhandlingene.

Oppsigelse


Når og hvordan forteller du det til dine medarbeidere?

Vanligvis skal du fortelle det til sjefen din først, slik at hun ikke overhører det gjennom sladder i kantinen. Men så snart du har gjort det, kan du fritt fortelle det til dine medarbeidere. Litt avhengig av hva som er vanlig der du jobber, kan du enten fortelle det enkeltvis eller sende ut en felles epost for å informere alle sammen. Du trenger ikke å fortelle hele grunnen til at du skal slutte, og det holder gjerne å si at du har akseptert et annet jobbtilbud og fortelle når din siste arbeidsdag vil være. (Du kan selvfølgelig dele mer med de du har et nært forhold til om du ønsker det.)  

Hvor lang oppsigelsestid har jeg?

I de fleste jobber har du opptil 3 måneders oppsigelsestid. I noen tilfeller kan det være så lite som 14 dager til 1 måned, for eksempel under prøvetid. Alt dette er avhengig av arbeidsgiver, stilling og kontrakt, men det betyr ikke at du må vente til siste slutt med å levere oppsigelsen din. Noen ganger kan det være ålreit å si ifra i god tid slik at arbeidsgiver får tid til å ansette en ny person samtidig som at du kan hjelpe til med overgangen.


Hva bør du gjøre i oppsigelsestiden din?

Oppsigelsestiden din er til for at du kan overlate arbeidet ditt eller klargjøre det slik at noen andre kan ta over det. Her er det lurt å skrive ned arbeidsoppgavene dine, hvordan du gjør de ulike oppgavene, hvilke kontakter du har og hvilke prosjekter som er viktige å fokusere på. Alt som kan organiseres og ryddes opp i vil hjelpe den som skal erstatte deg til å komme fort inn i det nye arbeidet sitt.


Skal du være ærlig i sluttintervjuet med HR eller snakke om problemene dine på vei ut?

Vi skulle ønske vi kunne anbefale alle å være ærlige i sluttintervjuene sine fordi det er viktig for arbeidsgivere å få høre om og få muligheten til å fikse problemer på arbeidsplassen. Men i realiteten er det ikke nødvendigvis slik at det som er i din beste interesse i arbeidsgivers beste interesse. Det er vanligvis bra å gi ærlig tilbakemelding om ting som lønn og goder. Men å snakke stygt om ledelsen er ikke alltid ønskelig, og kan fort bli videreformidlet til sjefen din fremfor å bli holdt konfidensielt. Det er ikke din oppgave å risikere dine relasjoner og fremtidige referanser for å gi denne typen tilbakemelding. Og hvis firmaet virkelig ønsker å høre hva de ansatte har å si, skulle denne samtalen vært holdt (og fulgt opp!) lenge før du tenkte på å slutte.


Når det er sagt er dette en situasjon der du må vurdere hva du vet om hvordan ditt firma håndterer denne typen informasjon. Hvis du vet at de håndterer tilbakemeldinger på en god og konfidensiell måte kan det være nyttig å være ærlig i samtalen. Men hvis du har sett tegn på at de gjør det motsatte, er ikke dette en risiko du trenger å ta.

Vi i Flexify bruker mye tid på å utarbeide relevante artikler, så vi håper du syns at dette var nyttig. Har du lyst til å lære mer om hvordan vi hjelper bedrifter med å finne dyktige konsulenter og frilansere kan du gjøre det her. Er du selv en frilanser eller konsulent innenfor IT, design, markedsføring eller analyse kan du lage en profil på Flexify og motta oppdrag allerede i dag. Du kan lese mer om det her.

Relaterte poster