Konsulent

Hvordan lykkes du som frilanser? Vi dekker fordeler, ulemper, lønn og mye mer

En frilanser, eller selvstendig næringsdrivende, er en person som ikke er bundet til kun én arbeidsgiver over en lenger periode. De jobber i stedet uavhengig for flere ulike bedrifter og på flere ulike prosjekter.

Frilansarbeid defineres som ofte som prosjektbasert arbeid. Dette vil si at det finnes flere ulike eksempler på hvordan man kan jobbe som frilanser i dag. Noen eksempler på dette er:

  • En økonom med en vanlig fulltidsjobb som også jobber som konsulent for oppstartsbedrifter
  • En spesialist på markedsføring som hjelper klienter med prosjektbasert markedsstrategi.
  • En hjemmeværende forelder som arbeider som virtuell assistent eller ekstern prosjektleder.
  • En IT-spesialist som tilbyr tjenester for utvikling av systemer for organisasjoner eller bedrifter, og som tar betalt per prosjekt.

For å finne oppdrag som frilanser kan du enkelt lage en profil på Flexify. Da kan bedrifter ta kontakt med deg direkte for oppdrag, noe som gjør den delen av frilanslivet mye enklere.

Frilansere tar seg typisk betalt per time eller per dag. Det hender også at de jobber ut i fra en fastpris på et prosjekt.  Som frilanser er du ikke nødt til å opprette et AS så lenge du for eksempel har et enkeltpersonforetak.

Lønn som frilanser

Din lønn som frilanser vil avhenge av hvilken kompetanse du har og hvor mye du jobber.

Har du kunnskap innenfor IT-utvikling er sjansene gode for høy lønn. En gjennomsnittlig frilanser som kan programmering på høyt nivå kan tjene rundt 1000kr per time. Jobber man 100% blir dette 1.7 millioner i året, noe som må sies å være en veldig god lønn.

Andre frilanser-retninger hvor konkurransen er større, slik som fotografi, har lavere lønn. Men generelt vil du som frilanser ha en høyere timepris og dermed lønn enn om du jobbet fast et annet sted. Så må denne fordelen veies opp mot andre ulemper i dette arbeidsretningen.

Fordeler med å jobbe som frilanser

Det finnes flere fordeler med å jobbe som frilanser, men det er også noen ulemper. De fleste som velger å jobbe som frilansere har et unikt sett med motivasjonsfaktorer og mål for å velge å gå denne veien. Noen av fordelene er:

Du er din egen sjef og har fleksibilitet i hverdagen. Dette betyr blant annet at du selv kan bestemme hvor og når du skal jobbe, samt hvor mange timer du ønsker å jobbe per uke. Dersom du er en nattugle, kan du jobbe hele natten og sove inn på dagen uten at du må forlate huset én eneste gang.

Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

Du har muligheten til å tjene mer penger. Hvis du har motivasjonen til det og virkelig liker det du driver med, har du potensial til å tjene mer penger enn en gjennomsnittlig fast ansatt.

Variert arbeid. Du velger selv hvilket type arbeid du ønsker å utføre eller hvilke prosjekter du selv vil jobbe med. Dersom du er fotograf og ikke kan fordra å ta bryllupsbilder, trenger du heller ikke å gjøre det fordi du selv bestemmer hvilke prosjekter du skal jobbe med. Du kan jobbe med en rekke ulike prosjekter og bytte arbeid så ofte du selv ønsker.

Du kan være kreativ i arbeidet. Hvis du er en spesielt kreativ person, kan du ved å jobbe som frilanser få utløp for din kreativitet fordi mange klienter overlater hele prosjekter til deg og gir deg frihet til å utforme prosjektet slik du mener er den beste måten å løse det på.

En god måte å prøve ut nye karrieremuligheter. Enten du har et ønske om å jobbe som frilanser ved siden av din nåværende jobb, er arbeidsledig og på utkikk etter arbeid eller bare er nysgjerrig på en ny karriere, kan frilansing være en utmerket måte for å prøve ut nye jobbmuligheter. Du får prøvd ut noe nytt uten å måtte ta risikoen for at du mistrives eller ikke liker det nye arbeidet, som realistisk sett kan skje når man hopper rett inn i en ny karriere eller en ny jobb.

Mindre drama på arbeidsplassen. Med frilansing slipper du mas og kjas fra en arbeidsplass og andre kolleger, og du blir fri fra forstyrrelser og distraksjoner.Ulemper med frilansarbeid

Som du leste over, er det mange fordeler med å jobbe som frilanser, men som nevnt finnes det også noen ulemper. Her kan du lese om noen av dem:

Mindre jobbsikkerhet. Dersom dine klienter ikke har noen ledige oppgaver eller nye prosjekter du kan jobbe med, får du heller ikke tjent penger. Når du er ansatt i en bedrift, vil det alltid være arbeid som skal utføres, med mindre virksomheten går konkurs eller du er permittert av ulike grunner.

Varierende arbeidsmengde. Det kan være måneder hvor det er uhyre mye arbeid på agendaen og lønningene blir mye større enn forventet, men det kan også være måneder hvor det er svært lite å gjøre og du kanskje bare tjener halvparten av hva du tjente forrige måned. Som fast ansatt i en bedrift, vil du i det minste alltid vite hva du får utbetalt slik at du kan sette opp et budsjett og holde deg til det.

Det finnes færre sosiale goder. En av de beste tingene med å være fast ansatt i en bedrift er at du får goder som feriepenger, pensjonssparing, bonuser eller annet. Når man jobber som frilanser må man ta seg av alt dette selv og det gjelder derfor å holde oversikt og kontroll over økonomien. Vi i Flexify har noen avtaler som gjør dette litt enklere, slik som yrkesskadeforsikring hos IF for alle våre frilansere.

Du må selv ta deg av regnskapet. Alt av regnskapsføring, betaling av skatt og regninger, og administrasjon av økonomien må du selv ta deg av. Selv om det finnes mange gode digitale hjelpemidler som enkelt lar deg føre et ryddig regnskap, vil dette være en tilleggsoppgave du må utføre, som man ikke trenger å tenke på som ansatt i en bedrift.

Er du nysgjerrig på hvilket regnskapsprogram som kan passe til deg kan du lese mer om det her.

Du risikerer å ikke få betalt. Det er ikke uvanlig at selvstendig næringsdrivende har vanskeligheter med å få betalt for sine tjenester. Noen klienter betaler kanskje ikke i tide, mens andre ikke betaler i det hele tatt. Som ansatt i en vanlig bedrift vil du alltid vite at lønningen kommer til fast tid hver måned. Men man kan ta forholdsregler som å være klar og tydelig når man inngår nye avtaler, eller for eksempel avtale at deler av arbeidet blir levert etter at betalingen er på plass.

Her prøver vi også å gjøre det litt tryggere å være frilanser, ved at vi tilbyr en betalingsgaranti for alle våre frilansere som gjør prosjektet gjennom oss. Får de ikke betalt etter 10 dager så betaler vi og tar over kravet mot bedriften.

Du må hele tiden motivere deg selv. Som frilanser jobber du av og til helt på egenhånd, noe som vil si at du ikke alltid har noen å drøfte saker med eller bare ta en pause for å være litt sosial. Du må motivere deg selv for å gjennomføre arbeidet du har tatt på deg og, det kan være lurt å sette seg egne frister for å få en fremdrift i prosjektet eller leveringen du jobber med.


Hvordan blir man frilanser?

Her får du en oppskrift på hvordan du kan begynne å jobbe som frilanser.


1. Kartlegg dine ferdigheter, erfaringer og talenter som markedet etterspør

Sett deg ned og få en oversikt over hvilken utdanning du har, hvilke kurs du har vært gjennom, og tidligere arbeidserfaring som kan hjelpe deg med å utarbeide en tjeneste du kan selge videre til bedrifter eller individer. Hvilken unik kunnskap besitter du? Kan du underbygge dine påstander med tall, eksempler eller attester?

Test din markedsverdi ved å skanne markedet. Finn ut hva andre frilansere tjener på å levere de samme tjenestene og finn ut hva klienter ser etter. Hva er det som gjør at noen frilansere er mer suksessrike enn andre?

Se gjennom profilene her på Flexify for å danne deg et bilde av hva ulike frilansere kan og hva de tjener per time. Det kan gi deg et innblikk i hvilken retning du burde spesialisere deg (hint: programmering).


2. Få ordet ut og markedsfør deg selv og dine tjenester

Her må vi jo selvfølgelig anbefale Flexify som et godt sted å starte. Registrerer du en profil kan du raskt komme i kontakt med spennende selskaper og prosjekter. Det finnes også internasjonale plattformer som upWork hvor du finner utenlandske selskaper du kan jobbe med.

Du kan også ta kontakt med bedrifter du retter dine tjenester mot og send inn søknader for prosjekter du kunne tenke deg å jobbe med. Du kan bruke sosiale medier som LinkedIn eller Facebook får å få ut ordet om tjenesten du tilbyr og introdusere deg selv på markedet.

Det kan også være en god idé å sette opp en egen hjemmeside hvor potensielle klienter kan få en rask oversikt over hvilke tjenester du tilbyr og se eksempler på tidligere arbeid. Det gjelder da å sette opp en profesjonell hjemmeside med innhold av god kvalitet som direkte treffer målgruppen. Med en hjemmeside får du både markedsført dine tjenester og vist frem hva klientene kan forvente. Du får også muligheten til å presentere deg selv og hvem du er.3. Fortsett å lære og opparbeid deg et sett med ferdigheter

Dine profesjonelle ferdigheter vil være dine verktøy for å tjene penger som frilanser, og du må vedlikeholde dem for å holde deg og dine tjenester relevante for markedet. Sett deg langsiktige mål og invester i deg selv. Dette kan du enten gjøre gjennom utdanning, kursing og veiledning, eller ved å kontinuerlig forbedre dine ferdigheter på en annen måte. Ved å stadig jobbe med nye prosjekter og prøve ut ting du kanskje ikke har så mye erfaring med, kan du også lære mange nye ferdigheter som kan være nyttige å ha med seg videre.


4. Skap deg et godt rykte

Folk ansetter personer som de liker og stoler på. Gode tilbakemeldinger og attester vil være dine beste verktøy for å bygge et godt rykte som selvstendig næringsdrivende. Vær disiplinert når det gjelder å samle inn attester og tilbakemeldinger fra dine klienter. Vær oppriktig og tydelig på at du vil levere utmerket service og tjenester av god kvalitet, og er villig til å strekke deg langt for å sikre at de sitter igjen med med et produkt av høy verdi.

Det kan være lurt å være fleksibel når det gjelder arbeidet, men ikke være en som klientene kan herje med og i verste fall utnytte for egen vinning. Vær samarbeidsvillig ved å forsøke å imøtekomme deres behov der det er mulig, men sørg for å samtidig ta hensyn til ditt eget liv og stå på dine krav. Å være lett tilgjengelig for kommunikasjon, og å opptre profesjonelt når du kommuniserer med klienter vil også gagne deg både for det nåværende prosjektet men også for ettertiden. Hvordan du kommuniserer har alt å si for hvordan klientens inntrykk av deg vil være, og kan være avgjørende for ditt rykte.


5. Ikke la en god mulighet gå fra deg

Vær åpen for nye muligheter innenfor ditt felt. Ett enkelt prosjekt for én klient kan ta flere dager, uker, måneder, eller til og med år, og fornøyde klienter kan fortsette å ansette deg for flere prosjekter eller annet arbeid - men det vil være klokt å alltid balansere ditt nåværende arbeid med søken etter nye muligheter. Det dukker stadig opp nye og spennende prosjekter eller arbeid. Dette kan hjelpe deg med å utvikle deg som frilanser og oppnå ny og nyttig kunnskap.


Vil det passe meg å jobbe som frilanser?

Som oppsummering kan man si at frilansing åpner mange nye muligheter for folk med ekspertise på en rekke felt. Med kun en bærbar datamaskin, internett-tilkobling og en mobiltelefon kan du være produktiv uansett hvor du er og til alle døgnets tider. Fleksibel planlegging, evnen til å selv justere arbeidsmengden og den behagelige følelsen av å selv kunne velge hvilke prosjekter man skal jobbe med, er alle gode grunner til å begynne som selvstendig næringsdrivende.

Sett fra den andre siden må du også være komfortabel med usikkerheten som ligger i frilansing. Man vil aldri vite sikkert om man har arbeid og du vil ikke få betalt uten å jobbe. Samtidig må du være god på å markedsføre deg selv og dine tjenester for å gjøre deg attraktiv for dine ideelle klienter. Dette vil kreve mot, god dømmekraft og positivitet.

Husk også at du som frilanser må sørge for å selv betale skatt, forsikringer, utgifter til blant annet kontor, Internett og reiser, og alt annet papirarbeid som følger med å drive sin egen bedrift.

For å oppsummere kan vi si at det som trengs for å lykkes som frilanser er god kundeservice og evnen til å levere produkter eller tjenester av høyeste kvalitet. Det har vi sett i Flexify gjennom flere år at kundene aldri blir lei av.

Relaterte poster