Bedrift

Hva er Instagram og burde jeg bruke det? Her gir vi deg liten en innføring

Selv om du selv ikke bruker Instagram, har du kanskje hørt om denne populære bildedelingsappen og lurer på: hva er instagram og burde jeg bruke det? I så fall, hvorfor?

Folk verden over gleder seg over å dele bilder og videoer, og skape forbindelser med folk i nærområdet eller rundt omkring i verden, og følge hva vennene sine gjør og legger ut på daglig basis. Hvis du ønsker å ta del i moroa, men ikke vet hvor du skal begynne, vil vi her vise deg hvordan du kommer i gang og hvordan du finner ut alt du trenger å vite for å være en profesjonell Instagrambruker fra begynnelsen av, enten du er en bedrift eller en privatperson.

Ønsker din bedrift å nå ut til kunder via sosiale medier som Instagram er det lurt å finne en ekspert som kan hjelpe dere. I Flexify har vi flere frilansere og konsulenter som kan bistå på timesbasis med å sette opp deres kontoer og legge ut innhold jevnlig som treffer deres målgruppe. Les mer om dette her.

Instagram øker stadig i popularitet som et sosialt nettverk. Det Facebook-eide selskapet er fortsatt ikke like populært som Facebook, men vokser per dags dato raskere enn Facebook, fordi nye brukere registrerer seg hver eneste dag for å holde kontakten med venner og andre mennesker verden over.

Når du først laster ned appen, ser du fort at dette programmet har mange funksjoner som kanskje kan virke veldig forvirrende når man er ny. Her får du en guide for nybegynnere, med informasjon om alt du trenger å vite, inkludert hvordan du lager en ny brukerkonto, hvordan du finner frem til venner eller andre folk du ønsker å følge, samt hvordan du legger ut bilder eller videoer selv.


Hva er instagram og hvordan fungerer det?

Instagram er et sosialt nettverk hovedsakelig laget som en app hvor du kan dele bilder og korte filmsnutter fra en smarttelefon. I likhet med Facebook og Twitter, har alle som lager en konto på Instagram en egen profil og en nyhetsfeed.

Når du legger ut et bilde eller en video på Instagram, vil dette vises på din profil. Andre brukere som følger deg vil se dine innlegg i sin egen nyhetsfeed. På samme måte vil du se innlegg fra andre brukere som du følger i din nyhetsfeed.

Det er som en enklere versjon av Facebook, med vekt på bruk av telefonen for å dele visuelle inntrykk. Akkurat som med andre sosiale nettverk, kan du kommunisere med andre brukere på Instagram ved å følge dem, bli fulgt av andre, kommentere eller like deres innlegg, tagge venner i bilder eller sende private meldinger. Du kan til og med lagre bilder eller videoer som andre legger ut.

Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

Hvordan lage en brukerkonto på Instagram?

Det første du må gjøre er å laste ned appen for Android, iOS eller Windows på mobil eller nettbrett. Du må bruke appen for å lage en brukerkonto. Du kan enten registrere en ny brukerkonto ved å logge inn med din eksisterende Facebook-konto eller registrere deg med bruk av e-postadresse. Alt du trenger er å gjøre er å opprette et brukernavn og et passord.

Dersom du logger inn ved å bruke Facebook-profilen, kan det hende du med en gang blir spurt om du ønsker å knytte kontakter med dine venner på Facebook. Du velger selv om du ønsker å gjøre det med en gang, eller om du hopper over dette trinnet og kommer tilbake til det senere.

Du kan endre brukernavn, navn, e-postadresse eller annet ved å gå til din brukerprofil inne på appen. Du kommer inn på din egen profil ved å trykke på ikonet for en person nede på verktøylinjen nederst på skjermen. Trykk deretter på “Rediger profil” hvor du kan endre på alle personlige innstillinger, inkludert biografi, en lenke til en nettside (dersom du har det) og profilbilde. Du må huske å lagre endringene etter at du er ferdig. Det vil alltid være lurt å gjøre profilen personlig, slik at andre brukere ser hvem du er.Hvordan komme i kontakt med andre brukere?

Som nevnt tidligere handler Instagram om å dele visuelle inntrykk, derfor er alles mål å selv dele de beste bildene og videoene og å finne de beste innleggene fra andre brukere. Alle brukere har en seksjon for følgere og en for hvilke de selv følger, hvor man kan se hvor mange som følger en og hvor mange man selv følger. Hver bruker har også en knapp hvor du kan følge brukeren, men dersom brukeren har en privat profil må du sende en forespørsel om å kunne følge han eller hun som de må godkjenne før du kan se innleggene deres.

Du må huske at når du lager en brukerprofil vil innstillingene automatisk være satt til at profilen din er offentlig, slik at alle kan gå inn på profilen og se på alle dine innlegg. Du kan endre innstillingene til at kontoen blir privat dersom du ønsker at kun dine godkjente følgere skal se hva du legger ut.

Hvis du ønsker å lete frem flere brukere du har lyst til å følge, enten det er venner eller andre interessante mennesker, kan du bruke søkefunksjonen (som er markert med et forstørrelsesglass på verktøylinjen nederst på skjermen) for å se gjennom innlegg som er skreddersydd for å passe dine preferanser, eller søke etter personer, hashtags, eller steder.

Du kan også gjøre det enkelt å komme i kontakt med venner ved å finne alle dine venner fra Facebook eller dine kontakter i kontaktlisten på telefonen som også har Instagram. Dette gjør du enkelt ved å gå til din egen profil og trykker på ikonet øverst i høyre hjørnet. Ikonet vil være forskjellig for Windows, Android og iOS, men funksjonene er de samme. Trykk på “Finn folk” og velg om du vil finne de fra kontaktlisten på Facebook eller telefonlisten, eller folk som blir foreslått fra Instagram basert på hvem du følger fra før og hva du vanligvis pleier å se på når du bruker appen. Deretter kommer listen over brukere opp og du kan begynne å følge de ved å trykke på knappen “Følg” ved siden av navnet deres.


Hvordan legge ut bilder eller videoer på Instagram?

Når du skal legge ut videoer eller bilder på Instagram har du to valg for hvordan du skal gjøre det. Enten kan du ta et bilde direkte ved å bruke kameraet via appen eller laste opp bilde eller video fra ditt bildebibliotek. For å bruke appen til å ta et bilde trykker du på ikonet for kamera på verktøylinjen nederst på skjermen. Det er også her du må gå inn for å finne frem et bilde fra telefonen. Når du har åpnet kameraet kan du bruke enten kameraet bak eller foran, eller bruke blits om du ønsker det.

Når du først har valgt et bilde kan du legge på effekter fra redigeringsverktøy som du finner øverst på skjermen eller velge filter fra valgene nederst på skjermen. Deretter kan du skrive en tekst som vises under bildet når du publiserer det, tagge venner folk som er i bildet, eller dele innleggene på Facebook, Twitter, Tumblr eller Flickr.

I teksten under bildene eller videoene du legger ut kan du bruke hashtags # for å merke bildene med ord som flere kan finne frem til, eller alfakrøll @ for å tagge personer eller andre brukerkontoer, for eksempel et firmanavn eller et idrettslag. Den brukerkontoen du nevner vil se at du har nevnt han eller hun.

For å tagge personer i bildet må du trykke på knappen “Tagg personer” og trykke på personen i bildet. Begynn å skrive inn deres navn eller brukernavn, og velg riktig bruker fra rullegardinen som dukker opp. Dersom personen ikke dukker opp kan du søke i søkefeltet for å finne rett person. Personen du tagger vil få et varsel om at du har tagget dem, hvis du har en offentlig profil, men ikke dersom profilen din er privat.

Dette gjelder også for alle innleggene du legger ut. Hvis du har en offentlig profil, kan alle se alt du legger ut, men hvis du har en privat profil, kan kun de som følger deg se innleggene. Du kan også se bilder andre tagger deg i, og endre på taggene dersom du ønsker det.

Når du skal legge ut videoer kan du kun legge ut snutter på maks 60 sekunder. For å dele videoer følger du samme prosedyre som når du skal legge ut et bilde, men dersom du velger en film fra bildebiblioteket på telefonen må du klippe den slik at du velger den snutten du vil legge ut. Du kan legge på filter på videoene, men du kan ikke tagge personer i videoen. Dette må du gjøre i teksten under som du ville ha gjort med et bilde.


Hvordan bruke Instagram Direct?

Instagram Direct er en funksjon som lar deg sende bilder direkte til utvalgte venner eller en gruppe mennesker. Når du gjør dette vil ikke bildene eller videoene dukke opp på profilen din, i nyhetsfeeden eller på søkeresultater. Du kan sende direktemeldinger enten via hovedsiden hvor du trykker på ikonet for kamera øverst i venstre hjørne, eller ved å trykke på ikonet for innboks fra hjemmesiden og ta bilde direkte derfra eller laste opp bilde fra bildebiblioteket.

For å sende bilder eller videoer direkte til andre brukere, kan du ta et nytt bilde eller video direkte med kameraet ved å trykke på ikonet for kamera øverst i venstre hjørne, eller laste opp media fra bildebiblioteket på telefonen. Du kan også her legge på filter eller effekter, og til og med skrive en liten tekst. Du finner også en rekke funksjoner hvor du blant annet kan sette fokus på ansiktet når du tar en selfie, spille av videoer baklengs eller sende direkte fra din hverdag.

For å se alle meldinger du har sendt og mottatt fra andre brukere trykker du på ikonet øverst i høyre hjørne på forsiden. Meldinger som er sendt direkte til andre kan ikke deles via Facebook eller Twitter. Det er heller ikke mulig å tagge personer eller bruke hashtags på bilder du sender direkte til andre. Når du sender innlegg andre har lagt ut, kan de du sender direktemeldinger til se likes og kommentarer på disse innleggen, selv om disse personene ikke følger hverandre.


Hvordan legge ut en “historie” på Instagram

Det er også mulig å legge ut direktesendinger eller det som kalles for historier. Dette er ikke det samme som å legge ut innlegg, men det er bilder eller filmer som vises øverst på nyhetsfeeden til dine brukere, mens du også kan se andres historier øverst på din nyhetsfeed. Du kan også se historier via folks profil ved å trykke på deres profilbilde som vil ha en lilla linje rundt bildet dersom de har lagt ut en historie.

Historiene er kun tilgjengelige i 24 timer, deretter forsvinner de. Dersom du er kjent med hvordan Snapchat fungerer, vil du merke at historier på Instagram ligner nokså mye på den samme funksjonen funksjonen på Snapchat. Du kan for eksempel dele videosnutter direkte fra dagen din eller fra en morsom begivenhet som nettopp har hendt. Dette er en måte å direkte dele øyeblikk fra din egen hverdag med dine følgere. For å legge ut en egen historie, må du trykke på ikonet for kamera fra hovedsiden eller sveipe skjermen til høyre for å få tilgang til kameraet.

Det finnes altså mange ulike funksjoner på Instagram som lar deg dele øyeblikk fra hverdagen med dine venner eller dele dine beste minner enten som bilder eller som korte videosnutter. Med denne innføringen er det ingen grunn til at du ikke skal kunne bli med på moroa i dag og begynne å dele fra din hverdag du også.

Relaterte poster