Bedrift

Hva koster en hjemmeside i 2020 og hva avhenger prisen av?

Hva det koster å sette opp en hjemmeside vil avhenge av hvor mye arbeid som kreves for å lage den. Dette igjen avhenger av hvor stor og kompleks hjemmesiden skal være. I praksis betyr det at en profesjonell hjemmeside med fem sider og standard utførelse vil ha en lavere pris enn en hjemmeside med 50 sider og mye spesialtilpasning, naturlig nok.

En hjemmeside kan koste alt fra noen hundre kroner om du gjør alt selv, til flere hundre tusen om du skal ha en stor nettside med mye funksjonalitet. Så spørsmålet "hva koster en hjemmeside" må ofte svares med: Det kommer an på.

Men vi har likevel en del data siden vi jobber med frilansere og konsulenter som lager nettsider for bedrifter. Det vi ser av gjennomsnittlige priser for en hjemmeside:

Liten nettside: 15.000kr - 30.000kr

Mellomstor side med CMS: 30.000kr - 45.000kr

Mellomstor side med CMS og innlogging for brukere: 65.000kr - 155.000kr

Stor side med CMS og innlogging: 155.000kr ++

I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i mellomstore hjemmesider for små bedrifter, fordi store selskaper ofte vil ha en egen IT-avdeling som hele tiden vedlikeholder og jobber med å forbedre egen nettside.

Pris for hjemmesiden vil samtidig avhenge av om du skal gjøre arbeidet med å utvikle den selv eller ansette en profesjonell webutvikler. Kvalitet og størrelse vil da variere i forhold til hvilket alternativ du går for. Det finnes flere nettbaserte programmer som lar deg sette opp en egen hjemmeside som inneholder alle verktøy du trenger for å enkelt kunne gjøre det på egenhånd. I denne artikkelen skal vi se på de ulike alternativene, slik at du ser hvor mye arbeid som må legges ned og hvor mye det da vil koste å sette opp en hjemmeside for en liten bedrift.Pris på hjemmeside hvis du får hjelp av webutvikler

Dersom du har det veldig travelt med å drifte bedriften eller du bare ikke er særlig teknisk anlagt, vil du ha behov for hjelp fra en profesjonell IT-utvikler til å sette opp en hjemmeside for deg. Men du har kanskje hatt problemer med å finne priser på hjemmesidene til utviklere eller så blir du forvirret over mange forskjellige priser? Dette vil mest sannsynlig skyldes at det aldri finnes en fastpris for hva det vil koste å lage en hjemmeside.

Alle hjemmesider er unike og det vil derfor være ulike behov for arbeidsmengde og spesialtilpassede funksjoner. Jo mer spesialtilpasset du vil at hjemmesiden skal være, jo mer vil det koste å kjøpe hjemmeside. Men dersom du virkelig vil ha en hjemmeside som er unik og skiller seg ut blant mengden, vil det være lurt å overlate jobben til et profesjonelt designbyrå. For å forstå prissettingen skal vi her se nærmere på de ulike elementene som påvirker prisen.

Størrelse påvirker prisen på hjemmesiden

Som nevnt i begynnelsen av artikkelen vil størrelsen i stor grad påvirke prisen. En hjemmeside med 10 sider vil være billigere enn en med 30 sider. Web-utviklere vil kanskje ta betalt per side, eller så kan de ha en fastpris på en standard hjemmeside hvor de legger på en viss pris per ekstra side. Prissetting varierer fra firma til firma.

Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

Spesialtilpasset design

Enhver prosess for å lage en hjemmeside starter med at man har et tema og en mal for oppsett. Dette vil kun være et utgangspunkt. Temaet og malen må spesialtilpasses slik at det passer med det du hadde sett for deg og merkevaren for bedriften. Jo mer spesialtilpasning som trengs, jo mer arbeid må legges ned, og jo dyrere vil det bli.

Spesialtilpasset grafikk og bilder

Fancy grafikk og bilder kan virkelig gi hjemmesiden et unikt utseende, men som du sikkert skjønner vil prisen også bli deretter. I tillegg vil man kanskje ha behov for ekspertisen til en grafisk designer som lager spesialtilpassede og sofistikerte visuelle effekter med spesifikke redigeringsprogram. Derfor kan det hende du må hente inn noen eksternt eller om webutvikleren gjør det, noe som vil drive prisen opp.

Spesialtilpasset funksjonalitet

Noen ganger kan det hende du får tak i en programvare som inneholder alle funksjonene du trenger (for eksempel portal for medlemmer, kalkulator for betaling eller lysbilde-show). Ved andre tilfeller vil det kreves omfattende tester og feiling for å få hjemmesiden til å utføre de tingene du ønsker at den skal utføre. Det er vanligvis ikke tilfellet at programvaren er klar til bruk som den, derfor bør du regne med å måtte få programvaren spesialtilpasset dine spesifikke behov.

Flere revisjoner av designet

Som for de fleste hjemmesider som blir laget, vil det nok hende at du foretar minst en eller to revisjoner for designet av hjemmesiden før den kan bygges. Noen foretar også så mange som 3-5 revisjoner under designfasen før de blir fornøyde. Husk at det koster hver gang du ønsker å gjøre endringer, fordi designeren eller web-utvikleren må bruke mer tid på å skape det designet du ønsker. Ved 99% av tilfellene vil det holde med 1-2 revisjoner av designet.

Innhold til hjemmesiden

Solid og gjennomtenkt innhold på hjemmesiden er grunnlaget for enhver hjemmeside. Hvis du lanserer en ny hjemmeside uten innhold, bør du sørge for å få det på plass så fort som mulig. Hvis du allerede har en hjemmeside med svakt, utdatert eller uinteressant innhold bør du oppdatere og forbedre det. hjemmesiden kan ha alt fra 5-10 sider, eller mer enn 50, avhengig av hvor mye innhold du har behov for å publisere for at den skal bli bra.


Det er også mulig at en IT-ekspert og en grafisk designer hjelper deg med å sette opp en hjemmeside via en plattform som du etterhvert selv kan administrere. Du kan for eksempel bruke hjemmesider som WordPress, Weebly eller Squarespace. Det vil være mye billigere å lage en hjemmeside via disse plattformene enn å bygge en helt ny fra bunnen av, og over tid vil det være mye enklere å selv logge inn og gjøre endringer uten at du hele tiden må betale for eksperthjelp. Husk at hjemmesiden kanskje ikke vil se like profesjonell ut som den ville gjort om den var spesialutviklet for akkurat din bedrift. Designere og utviklere kommer til å bruke akkurat de samme verktøyene som du selv har tilgang til på disse sidene, derfor vil den ikke bli så spesiell som du kanskje først hadde sett for deg.Hvordan lage hjemmeside selv?

Hvis du har en helt grunnleggende forståelse av teknologi og du ikke har noe imot å gjøre jobben selv, kan du fint klare å sette opp en hjemmeside på egenhånd. Du kan bruke programmene nevnt over eller andre, for å skape en hjemmeside som ser profesjonell ut og som har enkle, men de viktigste funksjonene. Vi skal også her bryte ned elementene som inngår i å lage en hjemmeside på egenhånd, slik at du får en oversikt over hvordan prissettingen blir.

Domenenavn

Det finnes flere hjemmesider hvor du kan kjøpe domenenavn, men det er også mulig å registrere et eget domene dersom navnet er ledig. Hva prisen blir vil avhenge av hvilket alternativ du velger.

Abonnement for programvare

Det finnes ulike nettbaserte programmer hvor du kan lage en egen hjemmeside mot at du betaler en fast pris per året eller en fast månedspris. Pris varierer for de ulike programmene, noe også kvaliteten gjør. Samtidig finner du gratis tjenester for de samme formålene. Dersom bedriften vokser vil du kanskje ha behov for de mer kraftige programmene som tåler mer trafikk, men som også vil være dyrere.

Wordpress og Webflow er eksempler på programvarer som retter seg mot de som ønsker å bygge en nettside selv, uten å måtte programmere. Gode eksempler på norske nettsider laget i Webflow er Boligsmart.no og Fullstakk.no.

SSL-sertifikat

Selv om du ikke planlegger å selge varer eller tjenester direkte fra hjemmesiden, kan det uansett være lurt å sikre hjemmesiden med et SSL-sertifikat. Med et slikt sertifikat vil alle data som sendes mellom kundene og serveren være kryptert, noe som viser overfor kundene at du er profesjonell og til å stole på. Pris vil variere, men husk å ikke betal for mer enn du har behov for.

Spesialtilpasset tema på hjemmesiden

Det finnes utallige mange temaer å velge mellom for hjemmesider. Noen er gratis, mens andre koster. Hvor mye det koster vil variere i forhold til kompleksitet. Det vil være lurt å bruke litt penger på et tema av god kvalitet. Hvor bra hjemmesiden ser ut vil ha mye å si for kundeopplevelsen noe som kan lønne seg i lengden.

Betalte tilleggsfunksjoner

Som med tema for hjemmesiden, vil du også med tilleggstjenestene få det du betaler for. Du gjør deg selv en tjeneste ved å kjøpe funksjoner av god kvalitet som vil øke opplevelsen av hjemmesiden. Det finnes også flere gratis funksjoner, og noen av disse er svært bra. Men det finnes samtidig en rekke dårlige funksjoner du kan kjøpe i tillegg, og mange av de leverer ikke det de reklamerer for, slik at du kaster bort dyrebar tid på noe helt unødvendig. Gjør et grundig forarbeid før du bestemmer deg for hvilke du ønsker å ta i bruk.

Kjøp av bilder

Dersom du er en god fotograf selv eller allerede har bilder av god kvalitet til hjemmesiden trenger du ikke tenke på å kjøpe masse bilder. Men dette gjelder for de aller færreste og sjansene er store for at du blir nødt til å kjøpe et fåtall bilder for å gjøre hjemmesiden mer visuelt appellerende. Det finnes flere hjemmesider hvor du kan kjøpe bilder av høy kvalitet og som er fri for royalty til en nokså rimelig penge. Det finnes også noen hjemmesider hvor du kan laste ned og bruke bilder til eget bruk helt gratis, men utvalget er som regel begrenset. Husk at du aldri må bruke bilder fra andre nettsteder med mindre du er 100% sikker på at du har tillatelse til å bruke dem. Du kan risikere å bli saksøkt og måtte betale store summer for å ha stjelt andres arbeid uten å kreditere skaperen bak arbeidet.Opplæring

Det kan være lurt å kjøpe et par bøker eller ta et nettbasert kurs for å lære deg hvordan man setter opp en hjemmeside. Det kan for eksempel være lurt å kunne Photoshop, lære seg koding eller annet for å gjøre prosessen så kort som mulig og hjemmesiden så bra som mulig.

Som det her kommer frem finnes det mange gratis alternativer for å lage en hjemmeside på egenhånd, men du må regne med at det uansett blir noen utgifter for å skape et unikt design og ha et solid tema. Den største utgiften for å gjøre alt på egenhånd blir uansett din egen tid. Selv for en enkel side kan du regne med å måtte bruke minst 20-40 timer til sammen for å produsere en hjemmeside av tilfredsstillende kvalitet som du kan være stolt av. Med tiden nevnt her antar vi at du allerede er noe kjent med hvordan man lager en hjemmeside. Dersom du er helt ny, kan du gange den tiden med 2 eller 3, uten å overdrive. Å bygge en moderne og velutviklet hjemmeside er mye mer tidkrevende enn de fleste ser for seg. Men å gjøre det på egenhånd er et svært godt alternativ dersom du har mer tid enn penger akkurat nå og har lett for å forstå programvare og teknologi.


Tilleggskostnader når du skal beregne pris på hjemmeside

Utgiftene for en hjemmeside er ikke bare det du betaler for å sette den opp. Å lage hjemmeside vil variere i pris. Men du må også huske at du regelmessig må investere både tid, energi og penger på vedlikehold og oppdatering av hjemmesiden. Du kan for eksempel betale fast avdrag for å bruke en viss programvare eller tilleggstjeneste, kjøpe nye bilder for å oppdatere utseende, ansette frilansere for å lage nytt innhold eller kjøpe et nytt design fra en grafisk designer.

Det viktigste å huske på er at du også må bruke penger på teknisk vedlikehold for å installere oppdateringer eller programvare for å bevare sikkerhet og hindre at hjemmesiden blir hacket og du taper viktig informasjon. Du kan gjøre alt dette på egenhånd, men ved installasjon av ny oppdatering må du huske at systemet kan krasje og da må du vite hva du skal gjøre for at ikke alt innhold skal gå tapt. Du bør også tenke på at det er lurt med et backup system dersom andre årsaker skulle få hjemmesiden til å krasje. Det finnes bedrifter som kan tilby vedlikehold for hjemmesiden med varierende prissetting.

Du må selv finne ut om du har kapasitet og egenskapene som trengs for å lage en hjemmeside på egenhånd. Dersom du tenker at du ikke vil få det til er det bedre å overlate arbeidet til de profesjonelle før du går i gang og kaster bort mye tid. Det vil koste en del mer penger, men samtidig får du en hjemmeside som er høyt teknologisk og som ser både unik og profesjonell ut. Du bør undersøke og hente inn tilbud fra flere firmaer for å få en webside til en god pris.

Vi i Flexify bruker mye tid på å utarbeide relevante artikler, så vi håper du syns at dette var nyttig. Har du lyst til å lære mer om hvordan vi hjelper bedrifter med å finne dyktige konsulenter og frilansere kan du gjøre det her. Er du selv en frilanser eller konsulent innenfor IT, design, markedsføring eller analyse kan du lage en profil på Flexify og motta oppdrag allerede i dag. Du kan lese mer om det her.

Relaterte poster