Konsulent

Beste gratis skriveprogram til Mac og PC - så kan du bytte ut Word

Det er helt essensielt å ha et godt skriveprogram når man er en skribent eller har behov for å bruke et skriveprogram av andre grunner. Det finnes flere programmer som både er gratis og en rekke andre man må betale for å bruke.

Er du frilans skribent eller journalist er et godt skriveprogram veldig viktig. Det er også viktig å ha tilgang til spennende prosjekter, noe vi i Flexify kan hjelpe deg med. Les mer og lag en gratis profil her.

Her får du en liste over de 7 beste gratis skriveprogrammene som finnes både som nettversjoner og som programmer du kan laste ned til datamaskinen, enten det er mac eller PC.

Beste gratis skriveprogram til Mac og PC

1. Google Docs

Google Docs er en del av en komplett tjeneste for alt du trenger av digitale verktøy til jobben. Denne tjenesten kalles Google Disk, hvor du blant annet har tilgang til regneark og presentasjoner. Google Docs er et helt gratis nettbasert skriveprogram. Dersom du er kjent med funksjonene i Microsoft Word, vil du ikke ha noen problemer med å lære deg å bruke dette programmet. Alle mulighetene for formatering er nokså like, og det samme gjelder for brukergrensesnittet.

I motsetning til en del andre gratis skriveprogrammer, inneholder Google Docs funksjonen “ordtelling”, slik at du kan følge med på hvor mange ord du har og hvor mange du mangler for å nå målet.

Det er flere skribenter, særlig de som lager nettinnhold, som bruker Google Docs på grunn av den enkle måten å dele dokumenter med andre. Dokumenter og andre typer filer kan deles med andre via Google Disk, hvor du også har 5 GB med lagring helt gratis. Dette vil være mer enn nok lagringsplass for de fleste skribenter.

Dersom du er en som skriver hver eneste dag og samarbeider med andre skribenter, redaktører eller korrekturlesere vil dette være svært enkelt ved å bruke Google Docs. Du trenger ikke å tenke på hva slags filformat eller skriveprogram andre bruker. Så lenge den andre personen som også skal se på teksten har en Google-konto, noe de fleste har, vil det være veldig enkelt å jobbe sammen.

Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

2. FocusWriter

FocusWriter, som er tilgjengelig for Linux, Windows og macOS, er designet for å eliminere distraksjoner, slik at du faktisk får jobben gjort. Dette skriveprogrammet lar deg gjemme vekk andre apper mens du jobber, spesialtilpasse hvordan teksten vises på skjermen og holde oversikt over progresjonen. Du kan til og med legge til lydeffekter på skrivingen.

FocusWriter passer kanskje ikke for alle, da det ikke er det riktige verktøyet for å gå gjennom teksten og redigere i ettertid. Men det er en fin liten app som ikke tar opp mye lagringsplass og som hindrer deg i å sjekke for eksempel Twitter hele dagen i stedet for å gjøre det du egentlig skal.


3. LibreOffice Writer

Dette skriveprogrammet har blitt en ny favoritt blant mange skribenter. I motsetning til Microsoft Word er dette et fullstendig gratis skriveprogram med alle funksjonene du trenger. Skriveprogrammet er en del av en Office-pakke, hvor du finner alle programmene du trenger for å utføre din jobb.

En av de mest nyttige funksjonene i dette programmet er LibreOffice Template Center hvor du finner maler for alle typer dokumenter. Det er veldig enkelt å lære å bruke LibreOffice Writer. Du finner de tradisjonelle menyene, verktøylinjene og ikonene, som du kanskje kjenner igjen fra Microsoft Word.


4. WriteMonkey

WriteMonkey er et skriveprogram som ikke lar et enkelt design gå på bekostning av funksjonene. Det har et utrolig enkelt brukergrensesnitt som er mye mer kraftfullt enn det ser ut som. Programmet har en utmerket profil og organiserer automatisk filer.

Når du først har funnet ut hvordan du skal bruke WriteMonkey kan du bruke dette programmet til å enkelt lage blogginnlegg eller skrive ut publiserte artikler. Det er særlig bra å bruke til å skrive blogginnlegg fordi det støtter Markdown, et tekstredigerende språk som lar deg formatere, kommentere, klassifisere og lage lenker mens du skriver.


5. AbiWord

Dersom du er ute etter et enkelt program, vil det være vel verdt det å prøve AbiWord. Dette skriveprogrammet har vært på markedet en stund, og selv om det utseendemessig kan se utdatert ut, er funksjonaliteten absolutt ikke det. Det ordet som best beskriver AbiWord er ryddighet. Programmet er ideelt å bruke hvis du ønsker å skrive tekster uten å bli distrahert.

Det har alle de grunnleggende verktøyene du trenger, som stave- og grammatikkontroll og automatisk lagring, samtidig som programmet fungerer med de fleste filtyper. AbiWord er ikke et veldig fancy skriveprogram, men det er gratis og det fungerer bra.

Det fungerer optimalt for å skrive blogginnlegg eller artikler. Dersom du derimot skal skrive ut filer må du ha et tilleggsprogram for å kunne se en forhåndsvisning av utskriften.


6. Scribus

Hvis det er viktigere for deg hvordan ordene fremstår enn hva de betyr, bør du virkelig prøve Scribus. Det er en helt gratis, høyt rangert app for publisering som virker på både Linux, OS X og Windows. Scribus kan brukes til å produsere et helt magasin.

Det har vært på markedet siden 2011, og har siden den gang blitt regelmessig oppgradert. Selv om det kan være noe vanskelig å bruke til å begynne med, tilbyr dette programmet publisering av høyst profesjonell grad. Det har en lagvis, flersidig funksjon for dokumenter og god funksjon for fargeredigering. Hvis du noen gang har brukt programmet Adobe InDesign, vil du merke at likhetene er nokså mange. Er du godt kjent med dette programmet, vil du også lære deg hvordan man bruke Scribus på null komma niks.

Det vil kanskje ikke være det beste programmet for å skrive en 400-siders lang bok (selv om det også er mulig), men for arbeid av kortere karakter fungerer det optimalt.


7. WPS Office

Er du vant til å bruke Microsoft Word, vil du umiddelbart kunne begynne å bruke WPS Office uten å støte på problemer. I likhet med de fleste andre skriveprogrammer har også dette programmet alle standardfunksjonene du forventer å finne, samtidig som du kan bruke de fleste filtyper.

En av nøkkelfunksjonene er at man enkelt kan flytte rundt på avsnitt, noe som kan være veldig nyttig. En annen nyttig og tidsbesparende funksjon er at du kan ha flere faner åpne samtidig i det samme vinduet. Mens Microsoft Excel har hatt denne funksjonen i årevis, har det aldri vært en funksjon på Microsoft Word, derfor er det mye mer effektivt å jobbe på to dokumenter samtidig i WPS Office enn det er i Microsoft Word. I tillegg får du også 1 GB gratis skylagring for PC og iOS.

Her har du altså 7 eksempler på gratis skriveprogrammer som alle fungerer veldig bra på hver sin måte. Noen av programmene fungerer spesielt godt til spesifikke funksjoner, som for eksempel LibreOffice Writer hvor du finner maler for flere ulike dokumenter eller Scribus hvor du kan produsere et helt magasin. Prøv deg frem og finn det programmet som passer for deg og dine behov.

Oppsummert: Hvilket gratis skriveprogram er best?

Skulle vi valgt selv, og det har vi faktisk gjort, så hadde vi valgt Google Docs. Det fungerer veldig bra for oss i Flexify og vi kjenner mange andre som også har gode erfaringer med dette skriveprogrammet.

Relaterte poster