Bedrift

Jobbe med frilanser eller velge det trygge byrået? Her er våre tanker

Selv om flere og flere bedrifter i Norge velger å benytte frilansere som en del av teamet er det fortsatt mange som sitter på gjerdet.


Vi får ukentlig inn henvendelser fra bedrifter som lurer på hvordan hvordan et prosjekt med en frilanser vil fungere sammenlignet med et prosjekt hos et byrå, noe de fleste har mer erfaring med fra tidligere


Selve prosjektgjennomføringen er ikke nødvendigvis så ulik, så det går vi ikke i detalj på her. Likevel mener vi at det er en viss type prosjekter hvor det passer bedre å bruke en frilanser enn et byrå, og visa versa.


Så! Når skal du bruke en frilanser og når skal du bruke et byrå?


For å få definisjonene på plass her, så mener vi med en frilanser en person som jobber selvstendig. Hun eller han kan kalle seg en frilanser, en selvstendig konsulent eller noe helt annet, men personen har sitt eget ENK eller AS og jobber for eksempel med IT-utvikling, design, markedsføring eller innholdsproduksjon.


Så la oss da begynne å svare på spørsmålet.


Når burde du vurdere å benytte en frilanser i ditt prosjekt?


Vi i Flexify syns du burde vurdere en frilanser hvis:


 1. Prosjektet er mindre i omfang, og kanskje i tillegg løpende i tid
 2. Prosjektet er større, og dere har kompetanse internt i selskapet


La oss forklare de hver for seg.


1. Prosjektet er mindre i omfang, og kanskje i tillegg løpende i tid

Med et prosjekt som dette mener vi et prosjekt fra 2 uker til 3 måneder som relativt enkelt kan avgrenses i omfang og defineres ut i fra et sett med leveranser. Denne avgrensingen kan gjøres enten av dere eller av den innleide frilanseren. Løpende prosjekter sier kanskje seg selv, men det er altså prosjekter som ikke har en tydelig slutt, men der dere har behov for eks deltid på ubestemt tid.


Eksempler på slike prosjekter vi har sett i Flexify er:

 • En frilans webutvikler som satt opp en enkel hjemmeside med registreringsskjema for et tannlegesenter
 • En frilans markedsfører som satt opp sosiale medier for et oppstartsselskap, og fulgte opp dette én dag per uke
 • En frilans tekstforfatter som produserte 2 artikler om fremtidens bildelingstjeneste til en blogg per uke
 • En frilans designer som lagde nytt design til en hjemmeside for et oppdrettsselskap


I tilfeller som dette, hvor arbeidet er tydelig definert og oversiktlig, passer det perfekt med frilanser. De kan komme raskt i gang, justere arbeidsmengde fra uke til uke og er som regel rimeligere enn å hyre inn et stort byrå.


2. Prosjektet er større, og dere har kompetanse internt i selskapet

Her tenker vi på prosjekter som gjerne er 3+ måneder, og som er mer komplekse enn de vi omtalte under punkt #1. For å vurdere en frilanser her er poenget vårt at deler av teamet og kompetansen også må komme fra bedriften selv, for eks ved at dere stiller med prosjektleder eller kun mangler én ressurs til et større utviklingsteam.


Eksempler på slike prosjekter vi har sett i Flexify:

 • En frilans front end-utvikler som bistod en forsikringskunde som en del av et team på 4 personer fra kunden.
 • En frilans analytiker som bistod et private equity-selskap med selskapsanalyser som ble vurdert av en senior prosjektleder
 • En frilans UX-designer som bistod i utviklingen av et nytt oppstartsselskap i 6 måneder sammen med gründerne


I disse tilfellene, hvor det er kompetanse internt hos kunde som kan vurdere leveranser og gi konstruktive tilbakemeldinger, gir det god mening å vurdere en frilanser.


Men det finnes også tilfeller der vi vil anbefale våre kunder å bruke et byrå eller et konsulentselskap. Så la oss ta for oss det nå.

Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

Når burde du vurdere å benytte et byrå i stedet for en frilanser?


Vi i Flexify syns du burde vurdere å benytte et byrå eller et større konsulenthus hvis:


 1. Prosjektet er stort og dere skal ha på plass et team av ressurser


Skal man få inn et helt team med frilansere til et større prosjekt kan det fort bli komplisert og vanskelig å håndtere.

Byråene og konsulenthusene er derimot eksperter på dette. De har mange av ressursene internt, og har også prosjektledere som kan drive prosjektet fremover uten at kunde sitter med kunnskap om temaet.


Gode eksempler på dette, som vi i Flexify har sett i vårt tidligere liv (konsulentkarrieren):

 • Et konsulenthus som satt opp en kompleks web-applikasjon for et større selskap, med alt fra design, utvikling og testing til videreutvikling og drift
 • Et byrå som bistod i en større markevare- og strategiprosess, som også gav et nytt navn, branding og hjemmeside til et SMB-selskap
 • Et byrå som hjalp et norsk oppstartselskap med å lage en app til sitt produktI tilfeller som dette, hvor prosjektet er stort og kompleks og dere ikke har spisskompetanse internt, er det perfekt å snakke med et byrå. Da er dere i gode hender, tror vi. Det koster nok litt mer enn andre løsninger, men det kan også spare dere for mye trøbbel på veien.


Hva er best av å bruke en frilanser og å bruke et byrå?

Det var en lure-overskrift for å få deg til å lese litt til :)


Hvis du har lest artikkelen så vet du at svaret på spørsmålet er: det kommer an på prosjektet du skal i gang med.


Hvis du skal i gang med et prosjekt hvor du tror det passer å bruke en frilanser, så sjekk ut www.flexify.no. Der kan du se gjennom rundt 700 profiler til dyktige frilansere innen IT-utvikling, design, markedsføring, innholdsproduksjon og mye annet. Kontakt dem direkte og jobb trygt gjennom vår plattform med forsikring, digitale kontrakter og vurdering av begge parter etter hvert prosjekt.


Lykke til med prosjektet!


Relaterte poster