Konsulent

Hvilket redigeringsprogram for video er best? Se vår topp 10 liste

Enten du er YouTuber, influencer, filmskaper eller lager filmer som hobby finner du i dag mange ulike videoredigeringsprogram du må velge mellom. Det er et stort spenn i både pris og funksjonalitet, fra dyre og avanserte videoredigeringsprogrammer til noen som er enklere og helt gratis.

Å velge riktig program kan være avgjørende for hvordan sluttresultatet blir, ikke minst fordi det kan ta tid å lære seg hvordan hele programmet fungerer. Det finnes apper og programmer for både mobil og PC. Programmene for PC vil som regel være mer avanserte og lar deg redigere videoer med enda flere funksjoner og presisjon enn de for mobil. Derfor kan det være lurt å finne de beste programmene for både mobil og PC.

Er du dyktig til å redigere video og har lyst til å jobbe for spennende selskaper som frilanser? Da kan du lage en profil på vår åpne plattform og motta tilbud fra bedrifter allerede i dag.

Det er store sjanser for at det allerede er videoredigeringsprogram innebygd i din PC. Som regel har leverandøren utviklet et eget program som følger med datamaskinen når du kjøper den. Men det kan hende disse enkle programmene ikke strekker til for ditt formål med videoredigeringen. De har ikke like mange funksjoner og alternativer som mer avanserte programmer. Men den gode nyheten er at det finnes en rekke forskjellige programmer som lar deg redigere videoer som en profesjonell filmskaper.

Først kan det være lurt å se på ulike funksjoner du burde ha med i ditt videoredigeringsprogram. Apper og programmer for videoredigering kan enten være svært komplekse og avanserte, eller enkle og kjappe å bruke, men de har alle vanligvis disse kvalitetene: klipping, fargekorrigering, spesialeffekter og verktøy for redigering av lyd. Hvor avanserte de er vil ofte avhenge av prisen på programmet, men dette vil ikke alltid være tilfellet. La oss ta en nærmere titt på de viktigste basisfunksjonene:

Klipping

De aller fleste videoredigeringsprogram i dag lar deg utføre det som kalles ikke-lineær redigering. Det vil si at du kan laste opp materialer fra mapper, spille gjennom klippet og velge ut hvilke deler du vil ha med i det ferdige resultatet. Du kan også spille gjennom redigering uendelig mange ganger og gå tilbake for å legge til mer eller ta bort noe. Fordi denne delen av redigeringen kan ta veldig mye tid, har de beste programmene laget en del snarveier som gjør jobben mye enklere og raskere. Det er også mulig å laste opp opptak med ulik grad av kvalitet på samme film. Hastigheten og maksimal oppløsning avhenger i stor grad også av hvor god datamaskin eller smarttelefon du har.

Fargekorrigering

Når du er ferdig med å redigere videoen, kan det hende du ønsker å endre på fargene for å fikse et problem eller skape en spesiell look på filmen. Noen programmer har dette innebygdet, mens andre tillater at du kobler opp programmet med enkeltstående tilleggsprogrammer for fargekorrigering.

Effekter

Visuelle effekter omhandler alt fra enkle ting som å øke hastigheten på filmen eller legge på filter, til å skape komplekse filmsnutter ved bruk av flere klipp samtidig eller legge på andre elementer. De fleste videoredigeringsprogrammer inneholder slike alternativer, men det finnes flere tilleggsprogrammer du kan koble opp for å få tak i mer avanserte alternativer.

Lyd

Mange som jobber med videoredigering vil si at å redigere lyden er den verste delen av jobben, men de fleste filmer har behov for et minimum av redigering av lyden. Det vil for eksempel alltid være behov for å justere lydnivået, legge på effekter som gjør at lyden forsvinner rolig, eller legge sammen klipp slik at lyden også passer. Heldigvis er dette en del av alle videoredigeringsprogrammer, og noen av programmene kan også legge på støyreduksjon eller andre nyttige lydeffekter.

Maskinvare

Som nevnt over, vil kvaliteten på din PC eller smarttelefon ha mye å si for hvor bra resultatet av videoredigeringen blir. For basisfunksjoner som klipping og justering av lyd, kan det holde med en PC, et nettbrett eller en smarttelefon av av middels kvalitet med integrert grafikk. Dersom du derimot er ute etter å legge til effekter eller korrigere fargen på filmen uten at din PC eller annet teknologisk hjelpemiddel hele tiden henger seg opp og fungerer tregt, vil du ha behov for mer kraftfulle datamaskiner. Jo mer kraft det er i det digitale verktøyet, jo bedre og raskere vil redigeringen gå.

Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

De 10 beste videoredigeringsprogrammene

Nedenfor kan du lese om 10 redigeringsprogram som kan hjelpe deg med å skape filmmagi uansett om videoene dine er ment for YouTube, Instagram, til kommersielt bruk eller kun til privat underholdning. Noen av disse vil være programmer du må betale for, mens andre er gratis. Samtidig er noen egnet for mobil, mens andre kun fungerer på PC. Vi viser deg flere alternativer, slik at du kan velge det som er best for nettopp deg og dine behov.

Adobe Premiere Pro CC 2018

Dersom du er villig til å betale en fast månedspris for abonnement på Adobes nyeste videoredigeringsprogram, vil du virkelig få verdi for pengene. Det er det mest kapable systemet for videoredigering på markedet. Med dette programmet kan du direkte importere prosjekter og filer fra Photoshop. Programmet støtter så å si enhver type filformat så vel som oppløsninger på 4K eller høyere, sett i betraktning av at du har nok kapasitet på din PC. Generelt sett virker programmet raskere på Windows enn på macOS.


Samtidig har dette programmet et intuitivt brukergrensesnitt, verktøy som er enkle å forstå og snarveier for enhver funksjon. I tillegg finner du en rekke ulike effekter som følger med programmet, og du kan korrigere farger eller legge på filtre. Adobe Premiere Pro CC 2018 inneholder også verktøy for justering av lyd som er gode nok for å kunne fullføre ethvert prosjekt for videoredigering. Det har mer enn 50 effekter og verktøy som gjør det enkelt å justere nivåer for enkelte klipp eller for en hel sekvens av gangen. Det mest negative med dette programmet er den høye prisen og at det kun er mulig med abonnementsløsning, noe som er et stort minus for filmskapere på hobbybasis. For utenom denne negative siden er dette programmet et komplett og kraftfullt videoredigeringsprogram som passer for de fleste formål.

WeVideo

WeVideo er et gratis videoredigeringsprogram for mobil som fungerer på både iOS og Android. Det er et skybasert program, noe som vil si at du kan gjøre all redigeringen via Internett og ikke må bruke mye lagringsplass på mobilen ved nedlastning. Du får virkelig nyte godt av noen svært avanserte funksjoner, som muligheten for å justere lyd og tilgang til et lydbibliotek med lisensiert kommersiell musikk, samt muligheten til å dele filmer med oppløsning på 4K. Den gratis versjonen av programmet kommer derimot ikke uten begrensninger.


En ting som virkelig trekker ned er at du kun får 10 GB med lagring i skyen. Dersom du kun skal bruke programmet for å lage en enkelt video, vil det gå bra, men hvis du planlegger å redigere flere videoer, vil du definitivt ha behov for mer lagringsplass. Samtidig vil logoen til WeVideo synes på alle dine filmer med den gratis versjonen, noe som ikke akkurat er ideelt. Det er også mulig å laste ned programmet på en PC, som enten man enten kan bruke gratis eller betale for en utvidet versjon.

Blender

Blender er enda et gratis videoredigeringsprogram som fungerer på både Mac, Windows og Linux. I tillegg til å være et komplett videoredigeringsprogram, er det også et program hvor du kan lage animasjonsfilmer eller bilder i 3D. Programmet inneholder flere ulike funksjoner og verktøy for å lage overganger, endre hastigheten, legge på filter, justere lag i videoen og mye mer.


For amatører og de som driver med videoredigering som hobby kan det være noe overveldende med så mange funksjoner og muligheter. Men hvis du er ute etter å produsere profesjonelle filmer av høy kvalitet, vil Blender være et solid valg. Du trenger ikke bekymre deg for at logoen til Blender skal synes på filmen, og du kan i tillegg bruke filmene du lager i dette programmet akkurat slik du selv ønsker. Dette gjelder også for kommersielt bruk eller til læringsformål. Men være sikker på å lese retningslinjene for bruk nøye før du planlegger store prosjekter.

Lightworks

Lightworks er et av de mer avanserte og profesjonelle programmene for videoredigering. Det fungerer på både Mac, Windows og Linux. Dette programmet har faktisk blitt brukt til å redigere noen velkjente kommersielle filmer som Pulp Fiction, The Wolf of Wall Street, Shutter Island og Kongens Tale.

Det finnes to versjoner av Lightworks, nemlig en gratisversjon og en versjon kalt “Pro” som du er nødt til å betale for. Hovedforskjellene ligger i at du har flere verktøy i den oppgraderte versjonen, som stereoskopisk bilderedigering og avanserte muligheter for å dele prosjekter og sende de til andre. Men gratisversjonen er i seg selv nokså kraftfull og du kan bruke mer enn 100+ effekter, blant annet for justering av farge, redigering med flere kameraer og tilgang til et stort bildebibliotek direkte fra tidslinjen. Dette er et godt valg for alle som for eksempel lager filmer til YouTube.

Apple Final Cut Pro X

For brukere av Mac, og som kun er tilgjengelig for Mac, vil Apples bilderedigeringsprogram kalt Apple Final Cut Pro X til $300 være det beste valget. Den første versjonen ble lansert allerede i 2011, men har siden den gang blitt forbedret flere ganger og det er blitt lagt til mange nye effekter.

Dette programmet har alltid hatt et godt brukergrensesnitt takket være en magnetisk tidslinje og en rekke verktøy for klipping. Det er enkelt å organisere materialet takket være et rikt bibliotek, ansiktsanalyse, merking og fargekoding, selv om det kan ta noe tid å bli vant til systemet. Redigering av lyd er enkelt og intuitivt, og det samme gjelder for effektene og fargejustering.

Hitfilm Express 10

Hitfilm Express 10 er full av energi og appellerer både til folk som ønsker å sette et spesielt preg på en personlig begivenhet eller være ekstra kreativ med videoblogging, og er samtidig enkelt nok til å kunne brukes av eventyrlystne familier som er ute etter å ta vare på gode minner på en kreativ måte. Det eneste som kan være noe negativt er at du må gi en “shout out” på sosiale medier til skaperne bak programmet for å kunne laste ned gratisversjonen, men dette er ikke akkurat mye å ofre.

Nye oppgraderinger av programmet inneholder muligheter for å legge til animasjonseffekter, fjerne skurringen i bilder på grunn av bevegelse, forbedrede valg for forhåndsvisning, muligheter for å utvide arbeidsplassen og nye eksportmuligheter. Du kan også legge til spennende effekter som 3D-effekter og 360 graders videoredigering.

Adobe Premiere Clip

Adobe Premiere Clip er tilgjengelig som app på mobil og er helt gratis. Den fungerer på både Android og iOS. Hvis du bruker Adobe Premiere Pro CC 2018, vil du ikke bli skuffet over denne appen for mobil. Ved å bruke eget musikkbibliotek eller det som finnes i appen kan du selv velge musikken du ønsker for videoen. Du kan også spesialtilpasse andre endringer for lyden.

Adobe Premiere Clip har robust programvare for redigering, som klipping og du kan flytte bilder og filmsnutter i akkurat den rekkefølgen du ønsker at de skal være. Bruk mobilens bildebibliotek for å skape personlige og unike filmsnutter. Til slutt kan du også legge til korrekt lyssetting, manipulere hastigheten på filmen, og dele det ferdige resultatet direkte på Facebook, Twitter eller Youtube.

Avid Media Composer First

Avid er en av de mest populær videoredigeringsprogrammene for profesjonell redigering i TV- og filmindustrien, men som kommer med en nokså stiv pris. Produktet Media Composer First er derimot en gratis app for både Mac og PC som inneholder de fleste av de kraftfulle effektene du finner på større apper som du ofte må betale for. Den har et svært kraftfull organiseringsverktøy som er designet for å lage lengre videoer ved å bruke flere klipp. Du kan til og med synkronisere scener med et manuskript.

Brukergrensesnittet lar deg klippe veldig raskt, og inneholder en rekke snarveier via tastaturet. Programmet har flere gode effekter som fargekorrigering, manipulering av hastigheten, redigering med bruk av flere kameraer og mange flere. Dersom du drømmer om en karriere i TV- og filmindustrien kan dette være en god start, da overgangen til pro-versjonen vil være nokså enkel.

Apple iMovie

For nybegynnere og de som driver med redigering av film på hobbybasis, vil Apples innebygde program iMovie være et meget godt alternativ for de som har Mac. Dette programmet har et enkelt og stilrent brukergrensesnitt, fine temaer, og en rekke verktøy for redigering av lyd. Den kommer med videostabilisering, noen flotte effekter og et nokså greit verktøy for fargeredigering.

Samtidig får du god hastighet for både redigering og deling av filene. Det er også enkelt å organisere og se gjennom klippene. Det programmet derimot mangler er redigering av flere kameraer og muligheten for 360-graders redigering. Mens programmet er svært enkelt å lære seg og å bruke, er brukergrensesnittet for redigering kanskje for simpelt for seriøse filmskapere. Men hvis du er en som redigerer filmklipp for moro skyld og gjør filmer det meste med en iPhone, vil iMovie være et godt nok program for ditt formål.

VSDC

Dette er et gratis videoredigeringsprogram som du kan installere på Windows. Det kan være greit å være forberedt før du tar i bruk dette programmet fordi det kan være nokså vanskelig å forstå for nybegynnere på grunn av alle menyvalgene og egenskapene. Men ettersom du prøver deg frem og leker med de ulike verktøyene vil du fort finne ut at det ikke er så vanskelig som du først trodde.

Noen av mulighetene du har med dette programmet er at du kan legge til linjer, tekst, former, så vel som tabeller, animasjoner, bilder, lyd og undertekster. I tillegg kan du eksportere det ferdige resultatet som en rekke forskjellige filformater. Du kan også legge til utvidelser som VSDCs program for videoopptak og skjermopptaker. Dette er så klart valgfritt, men kan være lurt å ha til visse prosjekter.

Oppsummering

Som det her kommer frem er det mange forskjellige programmer å velge mellom for videoredigering Vi befinner oss akkurat nå i gullalderen for videoredigeringsprogrammer hvor du kan få tak i kraftfulle og komplette programmer som Adobe Premiere Pro CC og Apples Final Cut Pro X, men samtidig også benytte deg av gratis programmer med svært mange gode funksjoner for både mobil, PC og Mac. Dersom du er i tvil om du skal gå rett på et betalt program, vil de fleste la deg prøve programmet gratis i en måned.

Hvilket videoredigeringsprogram du bør velge vil i stor grad avhenge av hvor seriøs du er angående videoredigering, hvor mye tid du ønsker å bruke på å lære deg nye programmer og hvor mye kraft du har behov for. Det vil være lurt å gjøre noe research før du kjøper et program, og husk at det finnes mange flere alternativer enn de vi har gått gjennom her. Det vil definitivt finnes et program der ute som passer for dine behov, men husk at videoredigering kan være strevsomt arbeid, derfor bør du velge med omhu.

Vi i Flexify bruker mye tid på å utarbeide relevante artikler, så vi håper du syns at dette var nyttig. Har du lyst til å lære mer om hvordan vi hjelper bedrifter med å finne dyktige konsulenter og frilansere kan du gjøre det her. Er du selv en frilanser eller konsulent innenfor IT, design, markedsføring eller analyse kan du lage en profil på Flexify og motta oppdrag allerede i dag. Du kan lese mer om det her.

Relaterte poster