Bedrift

4 enkle steg for å avinstallere et program på Mac

Å avinstallere et program på Mac er noe annerledes enn prosessen man bruker for å gjøre det på en Windows PC. Det kan være enkelt, men det kan også være vanskelig. Den enkle måten å gjøre det på, er ved å dra programmet du skal avinstallere over til søppelkassen for å slette det. Denne metoden kan brukes for de fleste programmer. Men mange kan synes det er vanskelig fordi filer fra et program kan være godt gjemt på harddisken, og derfor svært vanskelig å finne. På denne måten blir det tungvint å bli kvitt hele programmet. Dessverre finner man ikke funksjonen for å avinstallere et program på Mac, slik som Windows tilbyr. Derfor må man gjøre litt mer arbeid for å finne alle filene man må slette for å fullstendig avinstallere et program.

Men hva er grunnen til at man egentlig ønsker å avinstallere et program på Mac? Det vil som regel være av samme grunn som at man av og til har behov for å rydde i garasjen eller på kontoret for å kvitte seg med unødvendige ting man ikke lenger bruker eller har behov for. Rot fører ofte til ineffektivitet. Programmer og apper tar opp lagringsplass på harddisken som kan gjøre datamaskinen treig. I tillegg kan det hende en ny versjon av et program ikke virker som det skal med mindre du avinstallerer den gamle versjonen først. Her viser vi deg hvordan du avinstallerer et program på Mac.


Avinstallere program på mac i 4 enkle steg:

 1. Lukk alle programmer.
 2. Åpne mappen for applikasjoner, som du finner ved å klikke på ikonet for harddisk.
 3. Dra programmet du vil avinstallere til søppelbøtten ved å holde pilen over ikonet for programmet og holde musetasten inne.
 4. Tøm søppelbøtten.

Denne metoden for avinstallering fungerer bra for de fleste programmer, som iTunes eller Quicken. Filene til disse programmene er alle lagret på ett sted. For å se om dette gjelder for det programmet du ønsker å avinstallere, kan du klikke på ikonet for programmet samtidig som du holder inne Control-tasten. Dersom det dukker opp en boks med skriften “vis innholdet i pakken”, vil det si at alle filene til programmet ligger i den samme mappen. Da vil det enkleste være å dra hele mappen til søppelkassen.

Leter din bedrift etter dyktige folk?
Se gjennom profiler til tusenvis av frilansere og konsulenter i Norge.
Opprett bruker

For andre programmer er det ganske mye vanskeligere å avinstallere. Filene til programmet vil være lagret på flere ulike steder. Det første du må gjøre for å avinstallere slike typer programmer er å sjekke om det også hører med et verktøy for avinstallering. Det kan hende dette verktøyet ble lastet ned samtidig som programmet ble lastet ned. Men for andre programmer kan det hende du må laste ned en egen funksjon for avinstallering. Husk at hvis du prøver å avinstallere programmer som har flere filer lagret på ulike steder i harddisken ved å kun flytte programmet til søppelkasse, kan det hende disse filene ligger igjen her og der, noe du helst ikke ønsker.

Dersom du allerede har forsøkt å avinstallere et omfattende program som har lagret filer på ulike steder i harddisken, kan du gjøre det enkelt å finne disse filene ved å bruke programmer designet for nettopp dette formålet. Erfarne Mac-brukere kan bruke Terminal.app for å finne og fjerne uønskede filer som skjuler seg rundt omkring. Et noe enklere verktøy å bruke vil være programmet Find Any File, som finner alle skjulte grafiske filer. Men det bør brukes med varsomhet, fordi dette programmet også kan slette viktige systemfiler. En generell regel du bør huske når du rydder opp i Macen er at du ikke skal slette filer som vil kreve at du skriver inn administrasjonspassord.


Det finnes også en rekke andre programmer som kan utføre den samme jobben, og noen av disse er gratis. Populære apper som kan rydde opp på din Mac er AppTrap, Appcleaner, AppZapper og RAW App Remover.


Noen av filene som et program lagrer på harddisken, kan være helt usynlige. Det kan derfor være fristende å selv lete etter disse filene og virkelig sørge for at de blir slettet for godt. Men grunnen til at noen av filene på en Mac er skjult, kan være at disse filene er essensielle for datamaskinens operativsystem. Du kan virkelig havne i trøbbel hvis du sletter filer av denne typen. En god tommelfingerregel vil være å ikke begi deg ut på territorium som selv ikke de mest erfarne programmere våger å røre. Programmer som hjelper deg med å slette uønskede filer kan søke opp og ødelegge disse filene, men å gjøre dette på egenhånd kan som sagt føre til trøbbel.

Det er også viktig å tømme søppelkassen etter at du er ferdig med avinstalleringen av et program. Når du flytter et program til søppelkassen blir det egentlig ikke slettet fra harddisken og det vil fortsette å ta opp lagringsplass. Programmet blir først helt borte når du tømmer søppelkassen.

Her er en liste med andre gode tips som kan være lurt å ha med seg:

 • Sjekk hvordan man avinstallerer et program når du laster det ned. Lag et notat dersom det krever et eget verktøy for avinstallering eller spesifikke instruksjoner.
 • Før du begynner å avinstallere et program, kan det være lurt å gå gjennom filene som ligger i søppelkassen for å være sikker på at du ikke sletter filer du egentlig ønsker å ta vare på.
 • Logg på som datamaskinens administrator for å avinstallere et program. Hvis du prøver å avinstallere mens du er på jobb og ikke har en administrators privilegier, blir du nødt til å kontakte IT-avdelingen.
 • Sjekk egenskapene til et avinstalleringsprogram før du laster det ned. Noen utviklere tar betalt for bruk av programmet, men det kan hende du ikke har behov for det. Gratis verktøy kan i mange tilfeller utføre akkurat de samme oppgavene.
 • Det kan ofte være lurt å la filer for preferanser ligge igjen på Macen. Dersom du noen gang skulle laste ned det samme programmet på nytt, vil det ikke være behov for å på nytt spesialtilpasse programmet etter dine preferanser.
 • Pakker med programmer fra samme utvikler, som Office fra Microsoft, vil ofte dele filer. Derfor bør du være forsiktig med å fjerne filene som hører med til én enkelt komponent fordi det kan påvirke de andre programmene.
 • Hvis ikonet til et program du har avinstallert fortsatt vises på verktøylinjen, kan du fjerne det ved å enkelt dra det vekk fra verktøylinjen og slippe det.

Det vil være mye mindre arbeid å fjerne programmer fra din Mac, enn det er å rydde i garasjen eller på kontoret. Men å frigjøre lagringsplass på harddisken og få vekk unødvendige programmer kan være minst like tilfredsstillende, og ofte kan det også være nødvendige for at din Mac skal fungere optimalt.

Relaterte poster